Путин към Унгария: Българските такси няма да попречат на доставките ни на газ

16
Руският президент е заявил това по време на срещата с унгарския външен министър в Пекин
Руският президент е заявил това по време на срещата с унгарския външен министър в Пекин Снимка: ТАСС

Руският президент е заявил това по време на срещата с унгарския външен министър в Пекин

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че задълженията ѝ за доставка на руски газ ще бъдат изпълнени въпреки новия закон в България.

Това е станало по време на срещата на Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври. Основна тема на разговорите е била свързана със сигурността на доставките на газ, съобщава авторитетното издание S&P Global Commodity Insights, цитирано от БГНЕС.

"Путин и генералният директор на Газпром потвърдиха, че договорните задължения за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени въпреки увеличението на транзитните такси в България", заяви от своя страна говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач. Той поясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното сътрудничество между Унгария и Русия е "предпоставка" за енергийната сигурност на Унгария и че досега през тази година Русия е доставила 4,8 млрд. куб. м газ на Унгария, основно чрез връзката TurkStream.

Путин се срещна и с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Пекин в рамките на рядка среща на четири очи между руския президент и ръководител на държава от ЕС и членка на НАТО. На 20 октомври представители на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Будапеща, за да обсъдят разговорите между Путин и Орбан.

През септември 2021 г. Унгария договори 15-годишно споразумение с Газпром за доставка на 4,5 млрд. куб. м газ годишно, но през последните две години внасяше еднократно допълнителни количества.

Доставките през TurkStream за Югоизточна Европа останаха високи през септември, като възлизаха на 1,35 млрд. куб. м, след като през август достигнаха нов рекорден месечен връх от 1,43 млрд. куб. м, сочат данни на S&P Global.

Газовите доставки през TurkStream през входната гочка "Странджа 2" на турско-българската граница са средно 45 млн. куб. м/ден през септември и достигат връх от над 51 млн. куб. м/ден в края на месеца. Газовите доставки през септември бяха над техническия капацитет на газопровода от 15,75 млрд. куб. м годишно, тъй като търсенето на газ от TurkStream в Европа бе голямо.

Освен в Унгария и Сърбия, руски газ по "Балкански поток" може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Газопроводът започна да подава газ през януари 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    Бунтата
    НАШИЯ МИСИР АСЕН ПЕДАЛА СИ МИСЛИ,ЧЕ ЩЕ УПЛАШИ ПУТИН!!!!САМО МУ ГО НАКРИВИ И СЕДНА ПАК НА АМЕРИКАНСКИЯ МЕК У.Й!!!!!
  • 5
    2
    Путин
    Аз отдавна съм във отвъдното . Този или тези приличат на мен- двойници са мои и се командват от партията ми КПСС.
  • 1
    1
    фена на Путин
    Точно така, братле ! Не клякай и не показвай нито капка слабост. Срещищу теб стоят шепа крадци, мошеници и един доказан свръх-озлобен и отмъстителен изцъклен педераст. Такава трагикомична сбирщина не може и никога няма да има шанс да накриви на най-богатата и солидно суверена държава в света. България Ви уважава !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари