Пуснаха „Славейковата награда“ в OLX

0

Изключително ценна и рядка находка се появи на онлайн пазара за предмети втора ръка OLX – плакетът на скулптора Людмил Бонев, създаден специално за поети победители в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.

Така наречената Славейкова награда се връчва ежегодно от 2005 г. насам.

Плакетът, който е изключителна чест за всеки поет, е обявен за продан срещу 89 лв. – символична цена за стойността на подобно отличие. Автор на медала е известният скулптор Людмил Бонев, информират от "Площад Славейков".

Славейковата награда се връчва от община Трявна всяка година за непубликувано лирично стихотворение на съвременен български автор. Нейни носители досега са Петър Чухов (два пъти), Калина Ковачева, Сибила Алексова, Гриша Трифонов, Яница Радева, Калоян Игнатовски, Людмил Попов, Кръстьо Раленков, Нели Добринова, Силвия Чолева, Магдалена Андреева и Иван Овчаров. Конкурсът е известен като една от най-престижните литературни надпревари у нас.

Не е ясно как плакетът е попаднал при антикварите – дали е продаден от някой от носителите, или от негов наследник. Продавачът, който е от Варна, очевидно е наясно с неговата нематериална стойност, защото в обявата си е описал подробно детайли за конкурса на името на баща и син Славейкови. Посочени са и характеристиките на плакета – размери: диаметър 40 мм, тегло 35,56 гр., позлатата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари