Пуснаха поръчката за ремонт на бомбардировачите СУ-25

0
Предвидени са 41 милиона лева за ремонта
Предвидени са 41 милиона лева за ремонта

Министерството на отбраната планира да даде 41 млн. лв. без ДДС, за да осигури летателна годност на самолети СУ-25.

Ведомството е пуснало обществена поръчка за ремонта на бомбандировачите. От нея не се разбира колко от тях ще бъдат ремонтирани.

От близо година министърът на отбраната Красимир Каракачанов обещава да пусне в експлоатация повече от наличните самолети СУ-25. "Имаме 14 бомбардировачи Су-25, които са отлични и евтини за поддръжка, но от тях летят четири", заяви преди време Каракачанов. И обяви, че е "грехота към хората" да не се използва техниката, която може до 2029-2030 година да бъде използвана.

"Назначеният технически и междуремонтен ресурс на предвидените за ремонт самолети Су-25 е изтекъл преди повече от 10 години и поради тази причина, същите се нуждаят от качествен ремонт, с изпълнение на всички действащи бюлетини, касаещи не само якостните характеристики на конструкцията, но така също и цялото останало оборудване на самолетите", се отбелязва в мотивите към поръчката, информира Дневник.

Удължаването на ресурса трябвало да се извърши от оригиналния конструктор – "Компания Сухой", Руската федерация или на базата на негово заключение. От направеното проучване е установено, че ремонт и удължаване на ресурса на самолетите под ръководството на оригиналния конструктор, може да се направи в Руската федерация и в Република Беларус. Затова и покана за участие в поръчката е отправена до "Обединена авиостроителна корпорация" - ПАО "ОАК", Руска Федерация и до "Авиоремонтен завод 558", Баранович, Беларус.

Като част от цената в поръчката освен ремоти по самолетите, се включва и обучение на инженерно-технически и летателен състав. Иска се също така доставка на авиационно-техническо имущество, на техническа документация, на контролно-проверовъчна апаратура и др

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари