Пуснаха плажни чадъри със соларни батерии

0
„Морски слънчогледи“ - чадърите предоставят безплатни соларни зарядни станции за електронни устройства
„Морски слънчогледи“ - чадърите предоставят безплатни соларни зарядни станции за електронни устройства

На централният плаж на Варна вече има 7 плажни чадъра, които освен традиционната си функция – да предпазват от лятното слънце, от тази седмица изпълняват и друга иновативна задача – предоставят безплатни соларни зарядни станции за електронни устройства. Това съобщиха Грийнпийс България.

Проектът е под името „Морски слънчогледи“ и е измислен от неформална група наречена „Кашалот“. Така посетителите на плажа изцяло безплатно могат да зареждат своите мобилни устройства.

Всеки от 7-те чадъра е оборудван с гъвкав соларен панел с размери 45 см x 18 см x 1,2 см и има мощност от 10 вата, както и накрайник с два USB изхода за зарядни устройства. Станциите ще имат капацитет да зареждат мобилни телефони и таблети безплатно.

Проектът е реализиран с финансиране по програма „Младежки проекти 2015“ на Дирекция „Спорт, образование и млрадежки дейности“ към Община Варна.

По време на проекта 7 доброволци от организационната група и Грийнпийс България преминаха през обучения за провеждане на кампания и работа със системи за възобновяема енергия.  В резултат, младежите-доброволци взеха участие в самото модифициране на плажните чадъри и инсталирането на соларните панели и системите за зареждане, заедно с местната фирма за ВЕИ решения "3К" – технически партньор по проекта.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари