Пускат машинист от влака убиец срещу 10 000 лева

0
Апелативният съд във Варна реши да не се налага по-тежка мярка спрямо втория машинист Радослав Петков
Апелативният съд във Варна реши да не се налага по-тежка мярка спрямо втория машинист Радослав Петков Снимка: БГНЕС

Ако до 7 дни главният машинист на влака убиец, дерайлирал в Хитрино, Димитър Михнев внесе гаранция от 10 000 лева, може да бъде пуснат на свобода, предаде БГНЕС.

Апелативният съд във Варна реши да не се налага по-тежка мярка спрямо втория машинист Радослав Петков, тъй като той не е имал правомощия да определя скоростта на влака.

Съдът днес гледа мерките за неотклонение на двамата машинисти на товарната композиция, която дерайлира, а след изтичане на газ и пожар, се стигна до трагедията, при която загинаха 7 души, а други 26 бяха ранени. Прокуратурата привлече като обвиняеми Димитър Михнев и Радослав Петков.

На заседание на 22 декември миналата година Шуменският окръжен съд остави за постоянно в ареста Михнев, но освободи помощник-машиниста Петков. След това мерките бяха обжалвани и разгледани от Варненския апелативен съд. Магистратите потвърдиха освобождаването на втория машинист Петков.

От пресслужбата на Варненският апелативен съд посочиха, че за краткия период от време след инцидента и до 22 декември, когато е бил задържан под стража, обвиняемият на 3 пъти е участвал доброволно в различни процесуално-следствени действия, въпреки, че в следствие на шока от инцидента е предприел активно лечение в Център за психично здраве в Русе.

Втората съдебна инстанция е преценила, че целите на Наказателно процесуалния кодекс могат да бъдат постигнати с третата по тежест процесуална мярка за принуда – „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Бяха събрани 20 тома доказателствен материал, технически експертизи, свидетелски показания. Като причина за инцидента прокуратурата посочи двойно по-високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата – 78 километра в час вместо 40 километра. Машинистът не се е съобразил и със светлинната сигнализация.

Окръжна прокуратура Шумен обвини двамата за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на управление на подвижен железопътен състав, от което е настъпила смърт на повече от едно лице. Пазят мълчание обаче по случая с дерайлиралата композиция.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари