Пускат безплатен интернет в центъра на Варна

0
Кметът на морската столица потвърди и изграждането на втори Аспарухов мост
Кметът на морската столица потвърди и изграждането на втори Аспарухов мост

Еврокомисарят Мария Габриел връчи ваучер на стойност 15 000 евро на кмета на Варна Иван Портних, с който в централната част на града и голяма част от Морската градина ще бъде изградена безплатна мрежа за интернет.

След като благодари за ваучера, кметът обяви и, че изграждането на втори Аспарухов мост е заложено в Общия устройствен план на Варна, съобщава "24 часа".

"Община Варна беше една от първите, които кандидатстваха по този прекрасен проект. Радвам се, че спечелихме този ваучер. В момента върви изграждането на 10 точки в централната част на града, а именно от Катедралата по пешеходния ринг до входа на Морската градина и самата Морска градина до Алеята на Възрожденците. Считам, че това е една много сериозна придобивка за варненци и за гостите на града, защото на база на този безплатен интернет ще могат туристите много по-лесно да използват мобилните приложения, които да им дават информация за забележителностите, за обектите на културно-историческото ни наследство и за всички възможности, които предлага морската столица", каза Портних. И допълни, че прекрасната придобивка е за всички варненци и гости на града и благодари на колегите си, които са работили много за реализирането на този проект.

Надявам се до няколко седмици мрежата да е изградена и да може да се ползва от всички нас. Амбицията ни за в бъдеще е мрежата да се разраства. Разбира се, Община Варна ще направи всичко възможно по различни проекти и програми в максимална степен във Варна да има безплатен интернет на повече места", обясни Портних.

По думите му във Варна ще има и втори Аспарухов мост. "Не са направени първите основни стъпки като например геоложките проучвания. И при посещението на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и при посещението на премиера Бойко Борисов темата се поставя на дневен ред и стартираме с необходимите стъпки да се прецизира мястото на второто съоръжение и начините на финансиране, като идеята е да се търси възможност за публичночастно партньорство. Трябва да отбележим, че това е дълъг процес, тъй като и геоложките проучвания и предпроектните проучвания ще отнемат време, т.е. ние сме длъжни да стартираме, за да имаме готовност при намиране на правилната формула между държава и бизнес реално да пристъпим към изграждането на втори мост", каза кметът. Той допълни, че вече има заявен интерес от китайски компании. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари