Психолог: Екранната зависимост измества социалното общуване

0
Екранната зависимост е не по-малко опасна от всички останали, свързани с алкохол или наркотици например
Екранната зависимост е не по-малко опасна от всички останали, свързани с алкохол или наркотици например

Екранната зависимост е не по-малко опасна от всички останали, свързани с алкохол или наркотици например

Екраните са нещо, което измества голяма част от социалното общуване, най-вече при младите хора. Това каза в интервю за БТА Цветомир Стефанов, психолог и обучител в Превантивно-информационния център по зависимости в Плевен.

Според Стефанов в нашето съвремие екранната зависимост започва от много ранна възраст. "Има колеги, които вече определят екранната зависимост при малките деца като част от нарушенията в аутистичния спектър. Срещаме се и със случаи на родители, които хранят децата си пред екрана – бил той телевизионен или телефон, защото казват, че детето им отказва да се храни, ако не гледа филмче. По този начин ние, като родители, несъзнателно поставяме началото на екранната зависимост за тези деца", подчерта психологът, цитиран от БТА.

Той допълни, че при най-ранното развитие на детето социалното общуване е много важно. "Когато обаче то е заменено от едни бързо движещи се картинки, което води до отделяне на повече допамин в мозъка, детето започва да търси екраните и без тях се чувства нещастно, ограбено, некомфортно, а след като влязат в пубертета, част от младежите дори стават социално изолирани. Те са зависими от лайкове в мрежите, не могат да функционират по нормален социален начин", обясни Стефанов.

Като поведенчески ефекти от екранната зависимост той посочи, че децата стават по-сприхави и нервни. При някои се появява и поведение тип девиантно, защото започват да отхвърлят социалните норми съвсем несъзнателно. Дори и на родителите им е трудно да задържат вниманието на децата си, защото те са свикнали да се съсредоточават с картини, които се движат бързо, стават и по-малко общителни. Умението за концентрация бавно, но сигурно изчезва, което влияе и в обучението.

Психологът е категоричен, че няма конкретна рецепта как родителите да подходят, за да се справят с екранната зависимост при децата, защото всеки случай е индивидуален. "В качеството си на родители е редно да познаваме поне до толкова децата си, че да задоволим техните нужди, а не желания. Трябва да поставим разумни граници, които да не са крайни от типа "без екрани", защото това ще вкара децата в друга антисоциална роля и биват отхвърлени от приятелчетата си, защото не ползват смартфони и компютри", каза още Стефанов.

Според него, ако общуването през социалните мрежи е част от цялостното социално общуване и с него не се прекалява, т.е. свежда се до това да се разберем къде ще се видим, за да караме колело или нещо друго, всичко е наред. Проблемът е сериозен, когато детето се храни и дори заспива пред екраните, общува с приятелите си в социалната мрежа само за да играе с тях след това компютърни игри.

Стефанов е категоричен, че в качеството си на родители е редно да поемем своята отговорност най-вече чрез личните примери, които даваме на децата си. "Не може да отпращаме детето си да чете или да играе с настолните игри, а ние в този момент да сме пред телефона. Нека да родителстваме отговорно чрез лични примери, не забравяйки себе си, а приоритизирайки своите деца", добави психологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    8у32у
    пак някакви глупости.. всичко, което човек трябва да знае за това как да си живее живота пълноценно в полза на себе си и на околните го пише в Библията, зависимости е имало откакто има цивилизация, ако ли не и отпреди това, няма нужда някъкви шарлатани да си чешат езика и да симулират активност, всеки който не е глупав ще стигне до същите изводи и без да е "психолог" каквото и да означава тази шарлатанска титла
  • 4
    1
    Аре стига!
    Не съществува такава наука като психология. Има психиатрия и точка. Всяка втора курва била завършила психология. Аре стига.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари