Проверяват къщата за гости на шурея на Карадайъ

1
Общо 46 къщи са направени в Смолянска област, от тях 15 къщи за гости са в мониторинг, съобщиха от ДФЗ - Смолян
Общо 46 къщи са направени в Смолянска област, от тях 15 къщи за гости са в мониторинг, съобщиха от ДФЗ - Смолян

Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ провериха днес две къщи за гости в местността „Кастракли“ над родопското село Борино, собственост на бивш кмет на община Борино Джамал Асанов, който е общински съветник и симпатизант на ГЕРБ, и на шуреят на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ Невредин Кючюк.

Бившият кмет ще бъде санкциониран, заради нереален брой заложени нощувки, заявиха проверяващите. А дейността на втората къща за гости ще бъде обект на проверка на Главна дирекция „Полиция“.

"Днес присъствах на две проверки в местността "Кастракли", бяха проверени две къщи. Първата къща на бенефициента "ТИМ Борино" ЕООД е в мониторинг. Там се установи, че в момента има гости. Обезпокоително е, че бизнес планът заложен по проекта е 2000 нощувки на година, а към настоящият момент за 5-годишния период са осъществени общо 2 000 нощувки по данни на бенефициента. След като снемем регистъра за нощувки, предстои да ги съпоставим с данните от бизнес плана. Съответно, при неизпълнение на бизнес плана, ще бъде наложена санкция съгласно бъдещата методика, която ще бъде издадена в най-близко време.

Изплатената субсидия на "ТИМ Борино" ЕООД по Програмата за развитие на селските райони за къща за гости е 391 000 лева. Фирмата е сключила договор през октомври 2014 г. и е в мониторинг до октомври 2019 г.", каза Калоян Костадинов - зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" с ресор Програма за развитие на селските райони.

Той заяви, че другата къща, която е проверена днес, в местността "Кастракли", е на "Трока" ЕООД и е с изтекъл мониторинг през 2015 г.

"Фирмата е получила 128 000 лева субсидия за къща за гости. Характерното за нея е, че за мониторинговия период има само 20 настанявания при средно годишен брой настанявания заложен в бизнес плана 200 бройки. Там Държавен фонд "Земеделие" в момента няма правно основание да наложи каквито и да било корекции при положение, че е изтекъл мониторинговия период. Данните ще бъдат предоставени на компетентните органи за анализ и евентуално за мерки, които предприема Главна дирекция "Полиция", която разследва всички 746 къщи за гости в цялата страна", каза Костадинов. "Трока" ЕООД е сключила договор през 2010 г., мониторингът й е изтекъл през 2015 г.

Костадинов посочи, че е пристигнал за проверките в Борино, които се образувани по сигнали.

"Самите бенефициенти си обявяват при кандидатстване през ДФЗ колко нощувки ще осъществят - високата цифра на първата къща е трябвало да бъде съобразена с пресечения терен и лошия път. Няма обозначителни табели за къщите, които да водят за местността, липсват и характерните символи свързани с интернет сайт, липсва реклама, местността е много красива, но труднодостъпна, и бих казал, че хората не знаят, че там има такива къщи за гости", коментира Костадинов.

Общо 46 къщи са направени в Смолянска област, от тях 15 къщи за гости са в мониторинг, съобщиха от ДФЗ - Смолян.

През цялата седмица текат проверки в къщите за гости в региона, резултатите ще бъдат обобщени от министерството в края на месеца, съобщиха проверяващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари