Проучване: Всеки втори, прекарал COVID-19, развива хронични болести

0
Заключението е на учени от Университета в Мичиган
Заключението е на учени от Университета в Мичиган

Всеки втори пациент, или половината от всички заболели от коронавирус по света, развиват хронични болести вследствие на инфекцията, сочи проучване на учени от Университета в Мичиган, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Те са изследвали данни от 253 пациенти, които са били приети в болница с COVID-19 в края на есента на 2020 и зимата на 2021 г. Средната възраст на респондентите е била 60 години.

По-голямата част от пациентите, лекувани от инфекцията, заявяват, че дори няколко месеца след оздравяването си не са се възстановили напълно и са проявявали симптоми.

Около 55 % от хората, оцелели след вируса в рамките на шест месеца след заразяването си, са диагностицирани с нови заболявания: сърдечно-съдови и белодробни, които не са имали преди да се срещнат с вируса. Почти една четвърт от участниците в проучването твърдят, че са имали тежка кашлица, а 20% се оплакват от ускорен или неравномерен сърдечен ритъм и имат проблеми с движението.

16 процента от пациентите са продължили да имат належаща нужда от кислород и след изписването си от болницата и са ползвали домашна кислородна машина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари