Проучване: Над 90% от лекарите не подкрепят пълното отпадане на хартиените рецепти

0
"Всеки, който е минал на няколко прегледа, ако случайно не си е запазил хартиената рецепта, информацията се губи изцяло", казва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара
"Всеки, който е минал на няколко прегледа, ако случайно не си е запазил хартиената рецепта, информацията се губи изцяло", казва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара Видео: NOVA

Над 90% от лекарите не подкрепят пълното отпадане на хартиената рецепта от 1-ви май. Това показва проучване на Българския лекарски съюз

Оттам настояха да се даде възможност за хибридно използване на електронни и хартиени рецепти, информира NOVA

С писмо до здравния министър Асена Сербезова от БЛС предложиха два варианта. Първият предвижда лекарите да могат да изписват рецепти и на хартия, а след това в аптеките фармацветите да ги въвеждат електронно, така че да се архивира и проследява лечението на пациента. Ако това предложение не бъде чуто и хартиената рецепта отпадне изцяло, лекарите настояват за по-строг контрол в аптеките, така че при проверка на склада наличностите да съответстват на електронните предписания.

Вече от месец Крум Николов се лекува от пневмония. Идва при личния лекар, носейки последната си рецепта, за да припомни какво лечение му е изписано. 

"Аз съм на хартиена рецепта от миналия път, ползвам я. Сега съм дошъл на контролен преглед. Това е за еднократно ползване, докато ми мине. Минава, хвърля се и край", казва той.

Именно липсата на следа за пациента след приключване на лечението кара фармацевти да подкрепят дигитализацията на рецептите. 

"Всеки, който е минал на няколко прегледа, ако случайно не си е запазил хартиената рецепта, информацията се губи изцяло", казва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Лекари обаче настояват тази информация да се въвежда онлайн на място в самата аптека, не в лекарския кабинет. И така самите медици да могат да продължат да издават хартиени рецепти

"Ние не сме само стационирани, както са аптеките. Ние ходим навсякъде. При това положение, дори рецептата да е бяла рецепта от кочан, тя може да бъде регистрирана от съответното лице точно какво е изписано", смята д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

От аптечната камара са против.  

"Ние искаме именно с въвеждане на електронната система да се засили контролът върху предписването на лекарства. Всяко предложение, което цели да изключи някой от участниците от системата на електронно здравеопазване, всъщност по-скоро я опорочава", вярва Антон Вълев.

Друго предложение на лекарите е да има механизъм за контрол при продажбата на лекарства в аптеките. За да се спре практиката за отпускане на медикаменти без лекарско предписание. 

"Ние бихме желали, ако всичките рецепти са само електронни, от аптеките да не излиза нито едно лекарство, без преди това то да е било изписано на електронна рецепта", казва д-р Брънзалов 

Като за целта да се проверяват наличностите в складовете и дали те съответстват на рецептите. 

"Откога лекарският съюз се вълнува от оборота на лекарствата? Това е все едно да искате от утре аптеките да проверяваме как точно лекарите си провеждат прегледите", опонира Вълев.

От здравното министерство засега не са коментирали предложенията на лекарския съюз. Проектът за пълно отпадане на хартиените рецепти от 1-ви май е на етап обществено обсъждане. Мнения и становища се събират до 26-ти април. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    русенец
    Нормално е да не искат електронни рецепти. С хартиените не остава информация за това, с какво сме били лекувани, какво изписва лекаря. Ако има електронни, то тогава ще се види кой за коя фирма работи. Моето джипи работи за Глаксо и изписва основно техни лекарства.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари