Противоепидемичните мерки остават

1
Решение за евентуални промени ще се вземе следващата седмица
Решение за евентуални промени ще се вземе следващата седмица Снимка: БТА

Решение за евентуални промени ще се вземе следващата седмица

На този етап няма да има промяна в действащите противоепидемични мерки. Решение за евентуални промени ще се вземе следващата седмица, след като бъдат обработени данните от първите две седмици на годината. Така ще има натрупани данни и за първите 10 дни от възстановяването на посещенията в ясли, градини и училища за малките ученици.

Това съобщи на първия за годината редовен брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов, предава вестник СЕГА

В понеделник предстои среща с просветния министър Красимир Вълчев, за да преценим какви са тенденциите и възможностите за възстановяване на присъственото обучение при по-големите ученици, заяви още здравният министър. Тези дни Вълчев обяви, че може да се мисли за връщане на децата от 5 до 12 клас в класните стаи едва от 18 януари, евентуално поетапно.

"Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените мерки. По отношение на миналото денонощие - новите случаи са 1002 или 9,9% от тестваните, излекуваните са 2023 или два пъти повече от новите случаи. Това е трайна тенденция, която се наблюдава и на седмична база", съобщи Ангелов. Три области са с много ниско ниво на заболеваемост под 120 на 100 000 - Кърджали, Разград и Габрово, най-висока е заболеваемостта във Враца (249 на 100 000), Русе (245 на 100 000), Варна (238 на 100 000). Ваксинираните са 7900, създаден е много добър ред и организация, както по отношение на информираното съгласие, така и по отношение на регистриране на ваксинираните. Няма данни за усложнения след ваксините, уточниха от щаба. От там припомниха, че в рамките на месец общия брой на доставените ваксини у нас ще стигне 100 000, без в тази бройка да са включени евентуални доставки от одобрената вчера от ЕК втора ваксина за територията на съюза на Moderna.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари