Протестиращи скандират: Освободете Иванчева!

0

Недоволство от функционирането на съдебната система в България изразиха около 100 граждани на протест пред Съдебната палата в София.

Те поискаха хуманно отношение към арестуваните по обвинение в корупция бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова на шествие "Марш за правосъдие", съобщи БНР.

"В България няма справедливост, защото хората не се борят за правата си" скандираха гражданите, които се събраха в центъра на града в подкрепа на двете жени.

Шествието тръгна на обяд от НДК и завърши пред Съдебната палата, където протестиращите блокираха за кратко трамвайното движение. Те носеха плакати с надпис: "Свобода и право" и се обърнаха към управляващите с думите:

"Искаме да няма зависимост на съдебната система и прокуратура от тези, които са на власт. Трябва да има пълна независимост, а в момента е точно обратното".

Организаторите на протеста заявиха, че до тях е достигнала информация, че на двете подсъдими е предлагано да подпишат споразумение, с което да се признаят за виновни.

Иванчева и бившата ѝ Петрова вече 7 месеца са в ареста, като се оплакват от сериозни здравословни проблеми и лоши условия. Заедно с бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров те са подсъдими по обвинение, че са поискали 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за строеж в района. В началото на седмицата на двете подсъдими беше наложена забрана за напускане на страната, въпреки че наложената им мярка за неотклонение домашен арест беше отменена веднага, след като беше постановена.

Междувременно в София се проведе пореден протест срещу стандарта на живот, но този път той беше малоброен. Едва около 15 автомобила се включиха в планираното автошествие. Протестната демонстрация бе запланувана с два лъча от автомобили, тръгващи от "Люлин" и "Младост" и събиращи се в центъра, на площад "Александър Батенберг", съобщи bTV.

За 14 ч. беше насрочен пък поредният протест срещу цените на горивата и високите данъци, но това не се случи. Въпреки това полицейското присъствие в района към момента е изключително засилено.

Според предварителната информация, протестно автошествие трябваше да се движи по булевард "Цариградско шосе" към центъра на столицата. И за това шествие обаче се събраха малко хора.

Автошествие обаче се проведе и тази вечер в Перник, макар тази вечер недоволните граждани да не затвориха магистрала "Люлин".

Малки протести имаше и в Добрич и Казанлък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари