Протестиращи пчелари: Искаме европейското подпомагане, което ни се полага

1
На протеста имаше лозунги с надписи "Министерство на земеделието – враг на българските пчелари"
На протеста имаше лозунги с надписи "Министерство на земеделието – враг на българските пчелари" Снимка: БТА

Положението в сектора е ужасно, а ги чака тежка зима с голяма смъртност

Между 80 и 100 пчелари от София, Пловдив, Русе, Силистра се събраха днес на протест пред Министерство на земеделието и храните.

"Търсим правата си като европейски граждани, като европейски земеделски производители на пчелни продукти, затова искаме европейското подпомагане, което ни се полага. Преди 3 години на държавата ни бяха отпуснати 30 млн. лева за "де минимис" - това е за лоши метеорологични условия и пазарни цени. В момента си търсим тези пари, които ни се полагат", заяви пред журналисти председателят на националното сдружение "Български свободни пчелари" Ясен Янев, цитиран от БТА.

По думите му дотук от държавата са получили 23 лева и то на вноски по 10, по 5, по 2 лева. "С тези пари не можем да си покрием елементарните разноски, камо ли да оцелеем", посочи Янев, подчертавайки, че никой от тях не търси лична изгода, а отстояват интересите на пчеларите.

Пчеларите настояват още да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди. Янев уточни, че в момента такива проби се извършват само в частни лаборатории, а пчеларите сами трябва да плащат за услугата, чиято цена варира от 450 до 520 лева.

По думите на Янев положението в сектора е ужасно, а ги чака тежка зима с голяма смъртност и напролет отново възстановяване на семейства.

Председателят на националното сдружение "Български свободни пчелари" информира, че над половин милион българи работят в земеделието в чужбина. Той цитира данни, според които в Унгария и Румъния минималното подпомагане, което получават техни колеги, е 50 евро, а има места, където е и 200 евро.

"Българското общество и земеделското министерство явно не знаят какви функции изпълнява сектор пчеларство, защото ако много държави отделят много пари за него, то е защото пчелата е изключително полезна за биоразнообразието и за екоравновесието", коментира Янев.

Според него пчеларските организации в България са много по списък, но реално са максимум 12. По думите му това се дължи на липсата на закон за браншовите организации.

На протеста имаше лозунги с надписи "Министерство на земеделието – враг на българските пчелари", "Вее killers! You are the killers of the future!".

След кратка демонстрация на служебния вход на аграрното министерство пчеларите бяха приети за среща с министъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари