Протест в Монтана срещу плаваща фотоволтаична централа

0
Планирано е централата да заеме половината от площта на язовир "Огоста"
Планирано е централата да заеме половината от площта на язовир "Огоста" Видео: NOVA

Планирано е централата да заеме половината от площта на язовир "Огоста"

Протест в Монтана заради намерение на германски инвеститор да изгради първата в страната плаваща фотоволтаична електрическа централа върху водите на язовир „Огоста”. По първоначални данни инсталацията ще заеме около половината от площта на язовира.

В замяна, частната компания се ангажира да поеме финансирането на всички нужни ремонтни дейности като язовирната стена, например, за която от години се говори, че има нужда от спешен ремонт и е опасна.

Жители на Монтана обаче имат притеснения относно прозрачността на проекта. Те блокираха международния път от и за „Дунав мост” 2.

Притесненията на всички риболовци е, че след това няма къде да има място да се риболува. Никой не се допита до тези над 10 000 рибари, които посещават водоема. Никой не дойде да им обясни и да им каже какво следва. Доколкото знаем, става въпрос за над 10 000 дка площ, обясни Валери Спасов от сдружение „Рибар”.

От Министерството на икономиката обясниха за NOVA, че има заявен само инвестиционен интерес към яз. „Огоста”. Дали подобен проект ще бъде стартиран предстои да се реши от институциите след проучване на всички аспекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    русенец
    Да се поучим от опита на Германия. Преди години имаше няколко фотоволтаични плаващи паркове. Рибата измря. Вече няма такива паркове. С малките ВЕЦ-ове практически избихме рибата в малкото ни реки, сега остава и в язовирите да я избият. Да не забравяме, че въпросният язовир водоснабдява стотици хиляди хора.
  • -2
    6
    123
    коментар 1 и 2 са за чист юмручен пердах, докато им полилавеят тиквите плиткоумни. Само рибари и билети ще халюцинират няколко години. Упадъчна сволоч.
  • 1
    5
    Бивш
    Мизерията е най доброто наказание за простотията на един народ ! В Пловдивско и Пазарджишко не протестират ! Приемат инвеститорите и напред ! А Северозападът е зле ! Защо ? Акъла го НЕМА !
  • 0
    4
    До 3
    Кой ще работи в Монтанско бе аланкоолу ! Монтана е 20000 души ,от които 8000 са неграмотни цигани! Освен да крадат и просят ,друго не могат ! Всичко читаво работи и живее в София ! А на страната ни има нужда от инвестиции , а не от зелени и политически простотии ! Добруджа пустее ,но шистов газ не бива за да има доставка от Русия ,че ще отровим водата ! Е нека да стоим гладни ,ама на чист въздух !И да знаеш ,че гладно здраве ,е жива болест !
  • 0
    3
    Все пак
    Има ли такива централи в Германия или в Швейцария? Примерно на Бодензее. Там имат няколко големи язовира, защо не ги използват за да покажат, че технологията е сигурна? Щели да дадат 20млн за ремонт на стената и после да инвестират 1млрд. Защо не открият завод някъде там в Монтана и да създава работни места?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари