Протест против събарянето на "Вития мост"

1
Само за няколко дни са събрани над 3000 подписа протев събарянето на моста
Само за няколко дни са събрани над 3000 подписа протев събарянето на моста

На 19 септември от 8:30 часа, група граждани на Русе ще проведем протест пред входа на Община Русе (това е времето когато общинските съветници влизат в сградата за да проведат поредното заседание на Общински съвет).

Протестът е против унищожаването на традициите на Русе и против събарянето на "Вития мост" на кея в Русе.

"Витият мост" на кея в Русе е емблематичен за града и е част от романтиката на крайбрежието. Снимката му стои във всички туристически брошури и идващите в Русе туристи го търсят за да се снимат на него.

Решението за събарянето на "Вития мост"  е взето от общински чиновници, които са възложили проектиране, издали виза за проектиране и разрешително за строеж на нов мост, на неговото място, без Общински съвет - Русе да е приел решение за унищожаване на тази общинска собственост. Идеята за събаряне е на софийски архитекти, за които Русе не струва и пукната пара! Алчни "усвоители" на евросредства не се спирет пред нищо!

Те искат на мястото му да бъде построен нов - с две въртележки, заблуждавайки "публиката", че иначе, нямало как да бъдат спазени изискванията за достъп на инвалидни колички. Не е вярно, допустимо е построяването на асансьор!

Дължината на новия мост ще бъде над 300 м. и е неразумно, инвалиди да бъдат карани да въртят количките нагоре по наклона. Построяването на асансъор, ще бъде практично, евтино и ще съхрани малкото останала романтика на Русе.

Протестираме против своеволието на Община Русе, да ликвидира общинска собственост, без да има решение на Общински съвет.

Искаме: Общински съвет Русе да приеме решение, че запазва "Вития мост" и за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания да бъде построен асансьор, с които ще бъдат изпълнени условията за достъп на инвалиди.

На 14 септември внесохме исканията ни в Общински съвет, във вид на Местна гражданска инициатива. Срокът за произнасяне е един месец.

Само за няколко дни са събрани над 3000 подписа протев събарянето на моста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари