Прокурори отново алармират за натиск от страна на МВР

0
Представители на Асоциацията на прокурорите в България внесоха във Висшия съдебен съвет становище в подкрепа на прокурорите от Софийска градска прокуратура във връзка с неправомерния натиск, оказван върху прокурори и следователи
Представители на Асоциацията на прокурорите в България внесоха във Висшия съдебен съвет становище в подкрепа на прокурорите от Софийска градска прокуратура във връзка с неправомерния натиск, оказван върху прокурори и следователи Снимка: БГНЕС / Архив

Прокурорите изразиха надежда, че този скандал ще е само един временен инцидент

Представители на Асоциацията на прокурорите в България внесоха във Висшия съдебен съвет становище в подкрепа на прокурорите от Софийска градска прокуратура във връзка с неправомерния натиск, оказван върху прокурори и следователи, който е в пълен разрез с принципите на разделение на властите и отговорността, както и с европейските ценности, съобщи Евроком. 

"Наши прокурори са били подложени на въздействие да приемат определени действия, които са незаконосъобразни", коментираха прокурорите.

"Нарушени са основни принципи, които трябва да залегнат в съдебната реформа - върховенството на правото и независимостта на прокуратурата", добавиха магистратите.

"Нашето становище е изпратено и до всички международни организации, като така искаме да бием камбаната да не се осъществява въздействие върху българската прокуратура", категорични са от Асоциацията на прокурорите.

"Заставаме твърдо зад всеки прокурор и ще браним неговите права и независимостта на прокуратурата и оставането ѝ в съдебната власт", казаха още прокурорите.

"Като прокурори с многогодишен стаж заявяваме, че сме работили добре с МВР, разследващите са наши помощници, но подобни действия трябва да бъдат прекъснати още в самото начало", уточниха магистратите.

Прокурорите изразиха надежда, че този скандал ще е само един временен инцидент, който няма да повлияе в бъдеще. Те добавиха, че прокуратурата не може без МВР и обратното.

"В момента прокуратурата постига своите успехи въпреки остарелия закон. Тя трябва да получи съвременни инструменти в ръцете си и тогава трябва да се прецени дали си върши добре работата или не", споделиха представителите на Асоциацията на прокурорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари