Прокурор запозна русенски ученици с наказателната отговорност

0

Ралица Драганова разясни какъв е пътят от подаването на сигнал за извършено престъпление до постановяване на окончателен съдебен акт и изпълнение на наказанията

На 06.12.2023 г. Ралица Драганова – прокурор в Районна прокуратура - Русе, изнесе лекция пред ученици от VII В клас на Основно училище „Иван Вазов“ в гр. Русе, по време на която ги запозна с професиите съдия, прокурор и следовател и със статута на магистратите.

По време на лекцията магистратът запозна учениците със структурата на органите на съдебната власт и правомощията на съответните магистрати. Прокурор Драганова разясни какъв е пътят от подаването на сигнал за извършено престъпление до постановяване на окончателен съдебен акт и изпълнение на наказанията. Обяснено беше на учениците на каква възраст започват да носят наказателна отговорност и какви са последиците, предвидени от закона, съобщиха от държавното обвинение.

Темата предизвика интерес сред учениците, като същите поставиха различни въпроси, на които прокурор Драганова отговори на достъпен за тях език.

Лекцията е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която е насочена към учениците с цел формиране на правна грамотност и култура, спазване на законите, ограничаване на негативните модели на поведение, изграждане на доверие в съдебната власт.

През учебната 2023/2024г. Районна прокуратура – Русе ще продължи да повишава правната култура на подрастващите с изнасянето на лекции в училищата и по други атрактивни теми и посрещане на ученици в сградата на Съдебната палата в гр. Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    моляяяяяя
    "изнесе лекция пред ученици от VII В клас на Основно училище „Иван Вазов“ в гр. Русе, по време на която ги запозна с професиите съдия, прокурор и следовател......" И как госпожа прокурорката, която изкара 3-ки на конкурса за окръжен съд ги запозна с професията съдия?
  • 3
    2
    Моето име
    Аз съм последният човек, който би похвалил държавни служители без да имам основание за това, но мога да поздравя МОН и ВСС за тази нициатива. Идеята е добра, надявам се и реализацията да е добра, единствено според мен й липсва постоянство. Прилича на редовните кампанийни действия извършвани от властта с цел усвояване на някакви средства по някакви програми. Когато аз ходех на училище учихме "Етика и Право" - редовни учебни занятия, часове и оценки. Да, коментар №1 е прав, главите ни бяха квадратни и твърди - мъчно влизаше нещо, но няма как де не призная, че учителят се раздаде, имаше дарбата и призванието да работи умело с Правото. Дори малкото което успя да вкара в главате ни... на мен ми върши чудесна работа с днешна дата - няколко десетилетия по-късно. Нека да има по-чести такива инициативи - все нещо ще влезе в главие на младите.
  • 5
    1
    Глупавите деца
    Те през това време са си мислили, коя игра да пуснат като се приберат!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари