Прокуратурата задържа спонсор на сайта връчил наградата "кмет на годината"

6
Дали не е време да задържи за безстопанственост и друг кмет, спонсор на същия сайт?!
Дали не е време да задържи за безстопанственост и друг кмет, спонсор на същия сайт?!

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Правя питане относно състоянието на сградата на Застрахователно дружество „България” - Старата полиция.

Тя е паметник на културата от местно значение и в момента е грозна гледка на рушаща се сграда. Има данни, че покривът й е бил умишлено разпокрит, за да се събори тя и на нейно място да се построи МОЛ с подземни гаражи. По стените й продължават да растат различни дървесни видове като тополи, брези и др., които направиха непоправими пукнатини в корниза на сградата и застрашиха нейната цялост. Тя е 68% собственост на Община Русе и 32 % собственост на 4 частни фирми и физически лица.

През 2008 г. има издадено предписание от Националния институт по паметници на културата за изграждане на временен покрив на сградата, съобразен с компрометираните й носещи конструкции. До този момент не е изграден такъв и рушенето на сградата продължава ускорено.

По този повод искам да задам следните въпроси:

1. Какво е направила Община Русе за периода от 2008 г. – след издаване на  предписанието, до края на 2011 г., за изграждането на временен покрив на сградата?

2. Какво е направила Община Русе за периода от 2012 г. до 10.04.2014 г., когато е издаден нов констативен протокол от комисия, установила неизпълнението на дадените предписания от 2008 г. и дала нови подобни указания?

3. Защо тези указания не са изпълнени в дадения от комисията едногодишен срок до 30.08.2015 г.?

4. Защо Община Русе подава искане за издаване на виза за проектиране едва  на 03.05.2016 г. - повече от осем месеца след изтичане на крайния едногодишен срок?

5. Защо издадената на 13.05.2016 г. виза за проектиране не е в изискуемата от закона форма, което става причина тя да бъде отменена на 20.01.2017 г. от съда?

6. Защо издадената на 12.01.2017 г. нова виза за проектиране не е съобщена на съсобствениците на около 2,5 % идеални части, което става причина тя и Разрешението за строеж отново да бъдат отменени от съда на 20.03.2019 г.?

7. Защо решението за изпращане от съда на преписката до Главния архитект на Община Русе за продължаване на административното производство съгласно дадените указания е обжалвано пред ВАС на 01.04.2019 г., въпреки очевидната незаконосъобразност на Разрешението за строеж поради не влязла  в сила виза за проектиране?

8. Предвижда ли Община Русе пълна реконструкция и реставрация на сградата, която според експертите е пред само срутване и в какъв краен срок?

9. Защо Община Русе, която е мажоритарен собственик със 68 %, все още не е приложила чл. 76 от Закона за културното наследство, за да съхрани за бъдещите поколения този разрушен паметник на културата?

За да имате вярна представа за трагичното състояние на този паметник на културата, ще цитирам това което каза вещото лице пред съда:

„Предписан е временен покрив, който частично ще защити сградата, тъй като за пълно съхраняване на сградата трябва да се направи цялостно укрепване. Аз преди съм влизала в сградата, но сега ми казаха, че е опасно и огледах обекта отвън.“

На 9 април прокуратурата задържа спонсор на сайта връчил наградата кмет на годината - кмета на Община Чупрене. Дали не е време да задържи за безстопанственост и друг кмет, спонсор на същия сайт?!

Мариян Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари