Прокуратурата разясни защо няма да разследва Кирил Петков

0
Не са установени данни служебният министър на икономиката да е нарушил служебните си задължения, е заключението на прокурорите
Не са установени данни служебният министър на икономиката да е нарушил служебните си задължения, е заключението на прокурорите Снимка: БГНЕС

Не са установени данни служебният министър на икономиката да е нарушил служебните си задължения, е заключението на прокурорите

По-рано днес стана ясно, че няма да бъде образувано досъдебно производство срещу Кирил Петков във връзка с казуса с двойното гражданство.

Малко по-късно прокуратурата заяви: 

"Във връзка с медийния интерес относно мотивите на Специализирана прокуратура да откаже образуване на досъдебно производство срещу К.П. за нарушения на служебните му задължения в качеството на служебен министър на икономиката, предоставяме допълнителна информация".

Ето какво се казва в становището: 

"По повод твърденията за нарушения при избора и вписването на състава на Надзорния и Управителния съвет на „Българската банка за развитие“ ЕАД, извършената прокурорска проверка установи:

ББР се представлява съвместно от двама изпълнителни директори или поне един изпълнителен директор и един прокурист. Едноличен собственик на капитала на банката е българската държава, чийто права се упражняват от министъра на икономиката.

В периода от 12.05.2021 г. до 16.09.2021 г. тези права са упражнявани от К.П. в качеството му на служебен министър на икономиката.

Всички промени на основни обстоятелства в партидата на ББР в Търговския регистър през този период са извършени при спазване на Устава на банката и на разпоредбите на Закона за Търговския регистър. Длъжностно лице по вписванията в Търговския регистър при Агенция по вписванията е установило спазена законова процедура и е постановило вписване на промените по партидата на ББР.

В този смисъл, не са установени данни служебният министър на икономиката да е нарушил служебните си задължения и да е превишил властта и правата си.

В хода на проверката наблюдаващият прокурор от СП стига до извода, че твърденията за неверни данни в декларация за имущество и интереси не отговарят на истината. Декларирани неверни данни не са установени, а дори да е така, това само по себе си не се явява престъпление, а евентуално административно нарушение по чл. 174 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това потвърждава и съдебната практика.

Декларираните обстоятелства за участие в юридически лица могат да се установят чрез справка в публичния Търговски регистър при Агенция по вписванията. Поради това и декларирането им (дори в случай, че са неверни) не може да обуслови търсене на наказателна отговорност, а единствено административна", отбелязва прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари