Прокуратурата проверява незаконна сеч край Тутракан

0
Сигналът е за дейност в защитена зона
Сигналът е за дейност в защитена зона

Сигналът е за дейност в защитена зона

Прокуратурата в Силистра проверява сигнал на РИОСВ – Русе за сеч на тополи и върби в района на блатото край тутраканското село Пожарево, което е защитена влажна зона.

Първата проверка е направена в края на миналата година и са открити работници, с бус с унгарска регистрация. По-късно в РИОСВ – Русе получили инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаици, в съседни терени, и тогава правят втора проверка, разказа Анелия Николова, директор на РИОСВ. Установено е, че: "Същите работници работят и в другите имоти", предава БНР.

Освен унищожената естествена растителност, има и друг проблем - границата на имотът е дига – път, който свързва Пожарево със съседно село. Под дигата е имало оставени тунели, през които да преминава водата, ако нивото на р. Дунав се повиши. Тунелите в момента са затрупани с пръст.

Законът предвижда и наказание за подобни дейности, поясни Теодор Желев от Окръжна прокуратура. Наказанието е: "Който противозаконно унищожи или повреди защитена територия или местообитание - предмет на опазване в защитена зона, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и с глоба от 2000 до 10 000 лева".

Проверката е приключила с мнение за образуване на досъдебно производство, съобщиха още от прокуратурата в Силистра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Frog
    Е дано да видим един наглец,газещ закона - осъден ефективно!!! Вече започнаха и от други държави да ни унищожават природата!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари