Прокуратурата разследва площадка за боклук, свързана с "Брикел"

0
Фирмата „Траш юнивърс“ има разрешение от РИОСВ – Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона отпадъци в България, разкриха от Биволъ
Фирмата „Траш юнивърс“ има разрешение от РИОСВ – Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона отпадъци в България, разкриха от Биволъ Снимка: Районна прокуратура - Стара Загора

Районната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу търговско дружество, което стопанисва площадка за боклук в землището на с. Обручище, общ. Гълъбово.

Държавното обвинение разследва дали фирмата "управлява отпадъци от разнородни материали, с неустановен вид и произход, не по установения ред и с това била създадена опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди на околната среда", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Оттам посочват, че сметта се съхранява източно от административната сграда на площадка „Брикетопроизводство“ в Гълъбово. Търговското дружество, което управлява отпадъците вероятно е „Траш юнивърс“. Разследване на сайта "Биволъ" разкри, че същата фирма има разрешение от РИОСВ – Стара Загора да изгори 1,6 милиона тона отпадъци в България.  Адресът за кореспонденция на „Траш юнивърс“ е в гр. Гълъбово – площадка “Брикел”. Тя се намира в землището на село Обручище на терен с площ 25 декара, собственост на “Брикел” ЕАД.

Проверка на "Сега" показва, че „Траш юнивърс“ е свързана с фирмата "Траш еко пак". Последната има разрешение от регионалната екоинспекция в Стара Загора да съхранява и при необходимост да раздробява запалими отпадъци (RDF) и други. Площадката, която "Траш еко пак" използва за съхранение на отпадъците, се намира на територията на ТЕЦ - Сливен и е наета именно от топлофикацията. И двете фирми са косвено свързани с енергийния бос Христо Ковачки.

Топлоцентралите в орбитата на самоковския бизнесмен вече от 4 месеца са обект на проверка от прокуратурата дали горят нерегламентирано боклук и по този начин да застрашават здравето и живота на хората, които живеят в близост. Жителите на Гълъбово регулярно протестират заради мръсния въздух в града и околията. През септември м.г. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора най-накрая откри, че ТЕЦ "Брикел" трови въздуха и гори непозволени отпадъци. Инспекторите издадоха акт за спиране на котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на теца. Малко след това обаче РИОСВ-Стара Загора съобщи, че прекратява заповедта си за спиране на мощностите.

Вносен боклук

Към момента няма никаква яснота колко тона с боклуци има по площадките на тецовете на Христо Ковачки и колко от тях се изгарят ежегодно в пещите. Преди да бъде арестуван екоминистърът Нено Димов категорично отказваше да разкрие имената на фирмите, които внасят смет от Италия и други държави. По данни на Агенция "Митници" с тази дейност у нас се занимават 538 търговски дружества. "Биволъ" разкри още, че разследваният в Италия за незаконен трафик на отпадъци Серджо Гозза доставя чрез своя фирма боклука, който се изгаря в тецовете, свързвани с Ковачки. През 2010 г. Гозза е задържан като ръководител на престъпна група, обвинена във фалшифициране на резултати от лаборатория за нивата на арсен в 150 000 тона боклук, предназначен за Германия. До присъда не се стига поради изтекла давност.

В началото на годината главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка на абсолютно всички площадки, които се използват за съхранение и обработка на боклук. Първоначално се твърдеше, че разследването е свързано с акцията на италианските карабинери срещу калабрийската мафия Ндрангета и задържаният влак с 800 тона отпадъци, които според медиите на Апенините е трябвало да бъдат нелегално изгорени в нашата страна. След шумния арест на Нено Димов обаче прокуратурата беше изключително обрана в коментарите по разследването за сметта. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви единствено, че след приключването на проверката "ще знаем къде какво количество боклук се съхранява във всяка точка от страната". Преди два дни Гешев се изказа доста остро по отношение на незаконните отпадъци: „Не ме интересува кой го е извършил. Всички дишаме този въздух и пием тази вода. Както казваше баба ми – който каквото е надробил, да си го сърба“.

Депото в Плевен

През първите дни на януари МВР проведе мащабната спецакция в Плевен, при която беше проверено депо за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет. В последствие от прокуратурата заявиха, че площадката, стопанисвана от "Феникс Плевен ЕООД", "видимо" нарушава изискванията за съхранение на боклуци, а на разпит са били привикани четирима служители на РИОСВ - Плевен, които са изготвяли протоколите, че всичко е наред. Разследващите подозираха, че част от документите, с които фирмата е внесла боклука от Италия, удостоверяват неверни данни. Обвинения обаче така и не последваха. Вместо това премиерът Бойко Борисов се закани, че подобни акции предстоят на още 7 места. "Всеки, който мисли, че може да прави далавера на гърба на здравето на българските граждани, ще си понесе санкциите“, заплаши той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари