Прокуратурата: Няма виновни за трагедията в Мизия

0
Според магистратите няма установена пряка вина на длъжностни лица, който с действията или бездействието си да са станали причина за потопа
Според магистратите няма установена пряка вина на длъжностни лица, който с действията или бездействието си да са станали причина за потопа Снимка: Петър Петров / Impact Press Group

Няма виновни хора за трагедията в Мизия.

Това става ясно от доклада на Окръжната прокуратура във Враца, който вече е изпратен на главния прокурор Сотир Цацаров.

Преди около година 4 метра вълна помете над 100 къщи в градчето и взе 2 жертви. Тогава районната прокуратура в Оряхово образува дело, което трябваше да установи и дали има виновни длъжностни лица за водната трагедия. В хода на разследването са били разпитани над 170 души, сред тях шефове от различни държавни институции и министри. Според магистратите няма установена пряка вина на длъжностни лица, който с действията или бездействието си да са станали причина за потопа.

Преди месец бе огласена и комплексната екпертиза на специалисти от БАН, според която за водното бедствие от началото на август миналата година са виновни единствено природните катаклизми и неподходящото географско разположение на град Мизия. Подобно заключение се прави и в доклада на прокуратурата.

В него все пак е отбелязано лошото стопанисване на голяма част от язовирите по поречието на минаващата през Мизия река Скът. Разследването обаче не установило масово изпускане на водоеми или скъсване на стените им непосредствено преди високата 4 м водна вълна да удари града.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари