Прокуратурата няма представа къде е милионът на банкерката

0
Получавалият от нея пари твърди, че Невена му е пратила само 15 000 лева
Получавалият от нея пари твърди, че Невена му е пратила само 15 000 лева

Съд я остави в ареста. Получавалият от нея пари живеел охолно в монтанско село, твърди прокуратурата. Той пък заявил, че тя му пратила само 15 000 лв

Специалистката в отдел „Банкиране на дребно“ във варненския офис на банка Невена Й. ще остане в следствения арест. Това е определението на Варненския окръжен съд, с което бе одобрено искането на Окръжната прокуратура във Варна, съобщава прокуратурата.

38-годишната Невена бе привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Днес в съдебната зала по представена справка от банката, където е работила Невена Й.,  стана ясно, че точно 19 вложители са били ощетени от присвоителните действия на обвиняемата, като точната сума е 1, 22 млн. лева. Обвиняемата подписала и запис на заповед в полза на банката заради присвоената сума, след като била разкрита.

Както вече информира пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна, парите от влоговете на вложителите били прехвърляни в сметка на обвиняемата и нейни роднини, а след това теглени и изпращани с куриерска фирма на виртуалния приятел на Невена. Той се представял като Мирослав Михайлов. Истинското му име обаче е Сергей и живее охолно в монтанско село, съобщава прокуратурата.

Освен парите на вложителите, Невена теглила личен кредит и кредит от името на баща си, а парите също били изпратени на мъжа. С пратки тя изпратила и личните влогове на родителите си, които са пенсионери по болест. В дома на Сергей са намерени и иззети едва 30 000 лева в брой.

Пред разследващите обвиняемата обяснила, че Мирослав искал парите, за да реши свои финансови проблеми с лихвари. За близо трите години общуване в интернет двамата никога не са се виждали на живо. Невена имало само три негови снимки.

В съдебната зала на Варненския окръжен съд днес обвиняемата Невена изрази съжаление за действията си и поиска да й бъде определена мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Състав на Варненския окръжен съд прие аргументите на прокуратурата, че има обосновано подозрение, че Невена е извършила длъжностното присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и че има опасност, ако е на свобода, тя да се укрие и да извърши друго престъпление.  Това престъпление се наказва от закона с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка за процесуална принуда на Невена Й., подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Как толкова дълго време действията й остават неразкрити, засега не е ясно. От банката подават сигнал в прокуратурата едва в началото на седмицата. Присвоените според обвинението пари по никакъв начин не са променили бита на банковата служителка. Тя живее при родителите си, където обитава една стая. „Изрядна служителка и изрядно дете. Нямам думи, не мога да издържам психически откакто разбрах. Всички сме потресени”, каза майката и отбеляза, че според нея дъщеря й не е направила това сама. 

Виртуалният познат на обвинената варненска банкерка твърди, че тя му е пратила само 15 000 лева. Това съобщи по-късно пред медии наблюдаващият прокурор Светлана Данева, цитирана от "Фокус". Според прокурора мъжът, на когото Невена Й. е пращала пари, твърди че самата варненка му е предложила да изпрати сумата, с която да му помогне да реши част от финансовите си проблеми.

"Делото е едва на няколко дни, но и третото лице ще бъде обследвано. Вече има предприети процесуално следствени действие спрямо него и близки. Спрямо събраните доказателства ще преценим дали да го привличаме като обвиняем и в какво качество. Към момента това, което знаем от банката, е, че обвиняемата е ощетила 19 клиенти с над 1 милион лева, като сумата може и да набъбне, защото се извършва вътрешна проверка", допълни Светлана Данева.

Сумите са били теглени в продължение на 3 години, като разследващите органи нямат данни къде са в момента откраднатите пари и дали действително сумите са пращани по куриер към виртуалния ѝ приятел.

"Не мога да си представя как един милион лева са били изпратени по куриер в пликове, пишейки документи", каза още прокурор Данева.

Успоредно с това стана ясно, че от имот в село Мокреш, Монтанско, полицията е иззела 30 000 лева, за които има съмнение, че са изпратени от Невена Й.

В обясненията си онлайн приятелят ѝ е казал, че парите са на баща му, като това тепърва предстои да бъде изяснено от разследващите. Към момента сумата е приета за веществено доказателство.

Светлана Данева допълни, че самопризнанията, които обвиняемата е направила, не са необходими на прокуратурата, защото има достатъчно доказателства за извършеното от нея деяние.

"Такава голяма сума има още по-голяма вероятност да е скрита някъде другаде", каза още наблюдаващият прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари