Прокуратурата не може да обясни какво нередно е направила Ченалова

0
Обвинителният акт по делото срещу бившата съдийка се връща за преработка
Обвинителният акт по делото срещу бившата съдийка се връща за преработка Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова, съобщиха от съда.

Тя отговаря за действията си като докладчик по спор между „Обединени енергийни търговци” и НЕК, като прокуратурата твърди, че магистратът е ощетила интересите на държавното предприятие.

От днешното определение на съда обаче става ясно, че държавното обвинение не е в състояние да обясни какво нередно е направила Ченалова, която е основен участник в записите от „Яневагейт” (в които се говори за обвързаности между политика, бизнес и съдебна система – б.р.), предава БТВ.

„Обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник”, пише съдия Даниела Талева.

Прокуратурата може да протестира разпореждането й пред апелативния съд в София в 7-дневен срок.

Прокуратурата вече един път претърпя поражение по делото срещу Румяна Ченалова, след като друг състав на СГС го прекрати заради липса на престъпление в обвинителния акт. Според съдия Вера Чочкова не е доказано, че действията на подсъдимата (започване на делото без платена такса, което след това, според прокуратурата, блокирало над 6 млн. лв. на НЕК) са умишлени, а не грешка заради слабо познаване на материалите по делото.

По-късно Апелативният съд в София върна делото на СГС с мотива, че прекратяването е било „неправилно и незаконосъобразно”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари