Прокуратурата е доникъде със списъка на Кирил Петков

0
За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация
За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация Снимка: БГНЕС

 

Прокуратурата все още е до никъде със списъка с 19 души, който премиерът Кирил Петков ѝ предостави преди месец

Това става ясно от прессъобщение на държавното обвинение, цитирано от вестник СЕГА.

До момента за всяко от лицата е била поискана информация от МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и НАП. Освен това е извършена справка за проверки по реда на Закона за съдебната власт и за водени и приключили досъдебни производства срещу хората в списъка. "Постъпилата във ВКП информация ще бъде поетапно окомплектована и изпращана на съответните компетентни прокуратури", пише в съобщението.

Установено е, че по отношение на 8 от посочените от премиера Кирил Петков лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публично достъпните източници. Въпреки това, медийните публикации са изпратени на компетентните прокуратури с оглед извършване на преценка налице ли са данни за евентуално извършени престъпления от общ характер.

За 2 от тези 8 лица не е предоставена каквато и да е информация, пише още съобщението. "По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали данни за извършени престъпления или нарушения, които да бъдат предоставени на прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените й правомощия", посочват от държавното обвинение.

За останалите 11 от лицата са изпратени материали, "които евентуално биха били съотносими със изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков медийните публикации" в обем от 588 страници. Единственото лице, което се споменава, че присъства в списъка, е бившият изпълнителен директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. За него се казва, че вече разпитван в качеството на свидетел по наблюдавано от Софийска градска прокуратура досъдебно производство със сходен предмет на този в предоставените публикации.

"Борбата с престъпността е отговорност на голям кръг от органи, както на изпълнителната, така и на съдебната власт. Евентуални действия или бездействия от компетентност на изпълнителната власт или други власти няма как да бъдат вменени на прокуратурата, която, както бе посочено по-горе, има други правомощия, конкретно регламентирани в Конституцията и законите на Република България", казват още от държавното обвинение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари