Прокуратурата: 27 магистрати и 11 политици имат недекларирани банкови сметки в чужбина

0
Гешев не е сред тях, изрично е посочено в съобщението на ВКП
Гешев не е сред тях, изрично е посочено в съобщението на ВКП Снимка: БГНЕС

Магистрати и лица на висши длъжности в изпълнителната и законодателната власт имат недекларирани банкови сметки и имоти в чужбина, съобщи изненадващо Върховната касационна прокуратура, използвайки повода за опровержение на изнесената в два сайта информация, че кандидатът за главен прокурор Иван Гешев имал такава сметка в Швейцария. Гешев не е сред тях, изрично е посочено в съобщението на ВКП, предава Дневник.

ВКП информира, че 27 магистрати - съдии, прокурори и следователи, не са декларирали установените от ДАНС техни банкови сметки и имоти в чужбина, и 11 лица от органите на изпълнителната и законодателната власт също не са декларирали пред Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/ както свои сметки така и имущество, които притежават лично или чрез свързани или подставени лица в чужбина, включително в офшорни компании.

Проверките са били разпоредени на ДАНС от главния прокурор Сотир Цацаров и справките от там са получени в прокуратурата на 19.07.2019 за политиците и на 15.08. за магистратите, и не е ясно защо едва сега ВКП публикува информацията.

По разпореждане на Сотир Цацаров Върховната касационна прокуратура е възложила на НАП извършване на данъчни проверки на всичките 38 лица - магистрати и политици. Указано е в рамките на данъчните проверки да се установи размерът на финансовите средства в банковите сметки в чужбина, произходът на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията за деклариране и заплащане на данъци.

След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени дали има предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари