Проклятието ДПС отслабва, предстои голям удар по Доган

0
Иван Костов: В България мюсюлманската религия е политизирана
Иван Костов: В България мюсюлманската религия е политизирана

Очевидно е, че в България мюсюлманската религия е политизирана.

Това стана след приемането на Закона за вероизповеданията, приет през 2002 г. и разпада на общините им. Сега съществува опасност от централизация. Това каза бившият премиер Иван Костов в ефира на БТВ.

По думите му събитието, което предстои в неделя ще има именно такава цел. Друга цел е българското мюсюлманско изповедание е да направи опит за провокация срещу българския съд и обществото, смята Иван Костов.

В момента има висящо дело срещу Мустафа Хаджи, заяви Костов. Големият проблем е, че има нелегитимно ръководство, според българският закон. Те не могат да регистрират резултатите от тази конференция“. По думите на Иван Костов зад фактическата власт в мюфтийството стои намесата на Турция и на самата религиозна общност. Върховният орган, който се занимава с религиозните въпроси в Турция има бюджет в пъти по-голям от този на нашите силови ведомства, разкри бившият премиер.

По думите му политическо използване на мюсюлманското изповедание в страната намалява. „Намесата на ДПС може би вече свършва. Прогнозата ми е, че на 24-ти ДПС ще се опита да влияе на изповеданието на конференцията, но ще загуби. Това е много стара политика още от 2002 г. Тези процеси доведоха до събитията в ДПС. ДПС стана полесражение, където се сблъскаха тези сили“.

„Конференцията в неделя няма да доведе до нищо добро, освен агонията на вероизповеданието да продължи“, прогнозира Костов. По думите му това ще доведе до разпад на вярата. „В момента и Русия и Турция са в много слаба позиция. Те нямат ресурси да се намесят в българската политика, и заради санкциите, и заради кюрдите, и заради бежанската криза“.

Внимателният прочит на знаковата реч на Доган е съставена от всички пропагандни клишета на руската пропаганда, смята Иван Костов. „От нея се вижда, че Русия се опитва да се противопоставя на ЕС. Мнозина казват, че нищо няма да се случи на ДПС, тъй като там е имало много трусове. Като корпоративна организация няма да изчезне, но ще загуби влияние“.

Костов прогнозира, че партията ще се превърне в третокласна още на следващите избори. ДПС ше претърпи поражение на изборите. По думите му на следващите избори гласовете й ще са с 1/3 по-малко и ще продължат да намаляват. Причина за това е разломът, който се отвори вътре в партията. Най-голям удар на Доган ще бъде нанесен от турските медии. ДПС е проклятието на държавата и сега то се обезсилва. То си отива. Дали с Доган или Местан ДПС е абсолютно нежелан политически партньор в България, дори накичено в олигархически елементи“, посочи Костов.

Той призова службите да се задействат за защита на националната ни сигурност. Защо ВКС се бави и не се произнася по отношение на Мустафа Хаджи. Нека да кажат законни ли са действията му. Аз съм показал отношение към българските турци, което никой друг не е показал - аз съм автор на декларацията срещу изселването им и се гордея с тях. Има желание мюсюлманите да се обединят. През 1997 г. те заживяха онзи духовен живот, който заслужават. Нека Лозан Панов да се произнесе по въпроса, за да върне това време, призова Костов.

Той коментира и скандала със смс-а във ВСС. „Влиянието в съдебната система е очевидно. Това е тежко опорочена институция. Аз гася телевизора, когато ги показват. Тъжно е, защото те дори не разбират колко се излагат. Съдебната власт е най-тежко ударена, защото са лесни за манипулация. Тъжното е, че това е така очевидно“, коментира Костов.

На финала Иван Костов коментира и прехода. „Няма значение срещу какво протестират гражданите, а какво искат да се получи. Трябва да се прочете историята и да се погледне и хубавото, което се е случило. Ако погледнем преди 25 г. и сблъскаме двете идеологии, хората ще разберат, че тези 25 г. са период и на възход“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари