Прокарват поливна система около Пантеона на възрожденците

0
Затревените склонове покрай костницата са изсъхнали
Затревените склонове покрай костницата са изсъхнали Видео: Русе Медиа

Затревените склонове покрай костницата са изсъхнали

Затревените склонове около Пантеона на възрожденците в Русе са изсъхнали и няма напояване, сигнализират граждани до Русе Медиа. Съседи, които живеят в района, разказаха, че поливането се извършва от време на време с водоноски, а отскоро работници разкопават и търсят тръби, поставени там преди години.

От Общината обясниха, че текущото състояние на тревните площи по склоновете около сградата на Пантеона на възрожденците се дължи на няколко фактора, като основните са високите летни градуси, оскъдното напояване, но и постоянното използване на склоновете като велописта и място за каране на тротинетки.

За поддръжката на свежа трева на обширна площ, освен опазването ѝ от прекомерно смачкване, е необходимо регулярно и обилно напояване. В рамките на проект: „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“ са извършени строително-монтажните дейности на обект: „Ремонт на сградата и околното пространство на Пантеон на възрожденците“. Част от тези дейности включват ремонт и възстановяване на съществуващата напоителна система в частта около гробницата, изградена в Парка на Възрожденците преди повече от 15 години“, обясниха от отдел „Инфраструктура и инвестиционен контрол“.

В хода на строителните дейности е било установено, че няма надежден водоизточник, който да захрани напоителната система и тя да се използва по предназначение. Поради тази причина Общината е предприела действие и към настоящия момент е вече наличен регистриран кладенец в Парка на възрожденците. Той е свързан със старата напоителна инсталация, разположена в парка.

За да се избегнат неконтролирани зони на напояване и течове при подновяване на водоподаването към нея, са започнати действия по проследяване и проверка на текущото ѝ състояние. Крайната цел на Община Русе е да осигури трайно водоподаване под налягане към ремонтираната напоителна система в района на Пантеона, с което да се гарантира регулярно напояване на тревните площи и поддържането им в добър вид“, казаха още от администрацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари