Профeсор Витанов: Тази седмица КОВИД заболеваемостта ще се пречупи

0
Според него в края на март нещата ще изглеждат по друг начин. "Заболеваемостта се очаква да се спаднала много под 5000 случая на ден"
Според него в края на март нещата ще изглеждат по друг начин. "Заболеваемостта се очаква да се спаднала много под 5000 случая на ден" Видео: NOVA NEWS

Според проф. Александрова едва ли Омикрон ще е последният вариант

"Нещата вървят доста добре, бройката на новозаразени е голяма, но започва да спада. Тази седмица този тренд ще се пречупи. За да излезем от пика обаче трябва да се пречупят още два - заетостта на болничните легла - те още ще растат. Този на смъртността също трябва да се пречупи. Очаква се още 10 дни да се повишава броя на хоспитализираните". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA математикът проф. Николай Витанов.

Според него в края на март нещата ще изглеждат по друг начин. "Заболеваемостта се очаква да се спаднала много под 5000 случая на ден и да се разглежда въпроса за отмяната на зеления сертификат. Смъртността да е доста под 1%, заетите легла пък да са под 300", уточни той. И допълни, че ако няма висока заболеваемост и заетост на болниците, няма причина да има локдаун. 

По думите му заетостта на COVID леглата е под контрол, а капацитетът е двойно повече от заетостта. "На 9000 регистрирани случая слагайте около 20 000 и ще получите реалното число. 10% от българскoто население се е срещало с Омикрон", поясни математикът.

Вирусологът проф. Радостина Александрова от своя страна посочи, че Омикрон има поне три подварианта - BA.1, BA.2 и BA.3, първият е доминиращ, но вторият също набира скорост. "Разликата между тях е колкото между изходния и Aлфа варианта. BA.2 вероятно се разпространява по-добре от BA.1. Активното разпространение на коронавируса означава, че той продължава да се изменя. Вирусът не е изпробвал всичките си варианти и възможности", подчерта медикът. И добави, че имунитетът срещу коронавирусите не е продължителен, но добрият имунен отговор може да доведе до по-леко протичане.

"Едва ли Омикрон ще е последният вариант", прогнозира проф. Александрова. Тя коментира и постоковид синдрома.

"Една част от преболедувалите впоследствие изпитват определени симптоми, а се появяват и нови. Това може да продължи с месеци. Има повече 200 възможни симптома - сред най-честите са задух, умора, проблеми с концентрацията. Вирусът се развива с по две мутации на месец", коментира вирусологът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари