Професор Витанов прогнозира приключване на ваксинацията у нас през февруари 2022 година

0
„Всичко зависи от нас. Важно е какво ще направим, когато случаите достигнат най-ниските си нива", каза още математикът
„Всичко зависи от нас. Важно е какво ще направим, когато случаите достигнат най-ниските си нива", каза още математикът Видео: NOVA

Според математика резултатите не зависят от топлото време

„Когато заболеваемостта падне под 20 души на 100 000 човека, ситуацията ще изглежда добре. Тогава е важно да не „изтървем шарана”, защото ще трябва да го ловим пак. Шампанското трябва да изчака, защото все още не е време за празнуване”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” математикът проф. Николай Витанов.

Той обясни, че вече сме били в ситуация, в която сме изпуснали положението и случаите на заразени отново са обърнали посоката си. Той добави, че резултатите не зависят от топлото време и даде за пример Индия.

„Всичко зависи от нас. Важно е какво ще направим, когато случаите достигнат най-ниските си нива. Вече имаме доста ваксинирани хора и можем да не дестабилизираме този благоприятен вариант”, добави Витанов.

Той коментира и темпа на ваксинация у нас:

„Днес ваксинираните са около 16 хиляди. Сметката е проста. Ако трябва да ваксинираме още 2,5 млн. души, това са 5 млн. дози. Ако слагаме по 20 хиляди дневно, това са 250 дни. Става дума за февруари месец 2022 г.”, поясни проф. Витанов.

Специалистът казва, че сценарият с ваксинацията винаги може да се промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не си истински българин, ако покрай спагетите болонезе не опънеш и две филии лебец...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари