Професор Сербезова: Ще запазя доброволната ваксинация, докогато е възможно

0
Проф. Сербезова каза, че изискването за зелен сертификат не е дискриминация и не смята да отменя заповедта на Стойчо Кацаров
Проф. Сербезова каза, че изискването за зелен сертификат не е дискриминация и не смята да отменя заповедта на Стойчо Кацаров Снимка: БНТ

Проф. Сербезова каза, че изискването за зелен сертификат не е дискриминация и не смята да отменя заповедта на Стойчо Кацаров

Влизането със зелен сертификат в Министерски съвет е заявка за национален план, за да имат българските граждани администрация, в която всеки е спокоен, че са предприети всички мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това каза новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова в предаването "Още от деня" по БНТ

Тя напомни, че зеленият сертификат дава три възможности: ваксинация, тестове и сертификат от прекарано заболяване.

"Ако някой има съмнения относно ваксините, остават другите две възможности", поясни проф. Сербезова и напомни, че "няма по-голяма ценност от живота".

"В условията на пандемия ние трябва да осъзнаем перспективата на общественото здравеопазване. Решението е индивидуално, но последствията са за всички. Ние сме с най-ниското ваксинационно ниво в Европейския съюз", напомни проф. Сербезова.

Тя даде за пример Португалия, където нивото на ваксинация е 90%.

"В тяхната стратегия ясно е разписано, че за ваксини се говори от специалисти основано на факти, а не от политици", допълни министър Сербезова.

Проф. Сербезова каза, че изискването за зелен сертификат не е дискриминация и не смята да отменя заповедта на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

"По отношение на разбирането на пандемията и успешното справяне с нея, ние все едно сме във втори, трети клас, докато другите пишат дисертация", заяви проф. Сербезова.

"В другите държави се въвеждат още мерки срещу Омикрон, защото този вирус има 40 мутации. Това което казва науката е, че въпреки че ваксините не са разработени срещу тези мутации, те ще осигурят висок процент ефикасност", каза министърът на здравеопазването.

"Ние сме в условия на намаляване на заболеваемостта и не е логично мерките да се затягат, но в момента, в който видим повишаване на заболеваемостта и смъртността, ние сме длъжни да запазим живота", подчерта Сербезова.

Тя допълни, че ще запази доброволната ваксинация до тогава, до когато е възможно.

"Обмисляме формирането на съвет на науката, съвет за съхранение на живота. Ще използваме науката, за да убедим хората. Ще бъде преформулирана комуникационната кампания. Ваксините не са експериментални продукти и имат разрешение на употреба", каза министър Сербезова.

Проф. Сербезова коментира заповедта на бившия служебен министър Кацаров за сливане на Педиатрията и болница "Лозенец" и това дали има частни интереси за построяването на детска болница:

"Този проблем с построяването на детската болница не е решен повече от 15 години. Той има голяма предистория. Има доста интересни факти. В момента, в който си съставя цялостно мнение, ще бъде осветлено всичко това, за което питате. Това са важни въпроси и трябва да се огласяват в обществото. На всички тези въпроси ще отговоря, но дали има или не, това е в сферата на хипотезата, не бих си позволила нищо да ви кажа освен факти", заяви Сербезова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари