Професор Богов: Напрежението се преекспонира, ваксини ще има

0
Ваксинираните хора не са освободени от задължението да пазят другите, подчерта директорът на "Александровска" болница
Ваксинираните хора не са освободени от задължението да пазят другите, подчерта директорът на "Александровска" болница Видео: Bulgaria ON AIR

 

Ваксинираните хора не са освободени от задължението да пазят другите

"Освен да чакаме, друг изход няма. Малко се преекспонира това напрежение. Ваксини, така или иначе, ще има. До 7 март трябва да дойдат около 150 000 ваксини на AstraZeneca, около 21 600 дози на Pfizer регулярно всяка седмица трябва да постъпват до края на март. Вчера са получени 12 000 дози от Moderna. До края на март се очакват близо 300 000 дози", каза директорът на "Александровска болница" проф. Борис Богов в ефира на BulgariaOn Air".

По думите му, веднага след получаване на доставките се връща предварителният ваксинационен план и всички джипита ще получат съответните дози.

"Пледираме към всички желаещи да поставят ваксината, това би облекчило натиска върху болниците. За момента нещата са под контрол. В "Александровска" имаме 6 екипа и 6 мобилни. Не може в друга болница, която има само един ваксинационен център, да се получи същото количество от ваксините. Според ваксинационните центрове се разпределени дозите ваксини", подчерта проф. Богов.

Той добави, че в "Александровска болница" не се забелязва особен натиск от новозаразени, като по-малко от половината заети легла са заети.

"Големите болнични заведения в страната сме подготвени, системата е подготвена. Малко по-леко протича новият щам, малко е спаднала възрастта на заразените. Появиха се много щамове, ще има и други. Колективният имунитет не виждам да се случи много скоро, може би до края на годината или поне август месец. Близо половината от хората не желаят да бъдат ваксинирани, може би кампанията трябва да продължи", смята директорът на "Александровска".

И отбеляза, че ние сме балканци и всичко, което ни се предлага, първо го отричаме. Медикът добави, че на хората им е трябвало малко време, докато разберат, че ваксинацията не води до странични ефекти.

"Надявам се голям процент от хората да бъдат имунизирани. Предстои да разберем дали отварянето на ресторантите и нощните клубове ще повиши заболеваемостта. Това и да се случи, ще бъде в малък процент. Трябва да свикнем да живеем с коронавирусната инфекция", подчерта проф. Борис Богов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че ваксинираните хора не са освободени от задължението да пазят другите.

"Имунизацията предпазва от тежко заразяване човека, който е поставил ваксината. Това не го освобождава от задължението да спазва необходимата дистанция и мерки. В Германия никой от хората не избира каква ваксина да си постави. Всички ваксини са ефикасни. По друг начин стоят нещата с векторните ваксини - като тази на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Белтъчната съставка от коронавирусната инфекция е натоварена върху аденовирус. Ако вече пациентът е имал среща с подобния вирус, ефикасността ще бъде по-малко", разясни директорът на болница "Александровска".

Той посочи и разликите при ваксината на Johnson & Johnson - начина на съхранение, който е облекчен - при температури между 2 и 8 градуса. Другото различно е, че се залага на еднократна доза, което е по-голямо удобство за хората. Тя може да се сравни с тази на AstraZeneca, тъй като е векторна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Къде работите?
- Никъде...
- А какво правите?
- Нищо...
- Чудна професия имате.
- Така е, ама конкуренцията е жестока.

Харесай Дунавмост във Фейсбук