Професор Белоев: Онлайн обучението е скъпо за университетите

1
На този етап няма основание да се намаляват таксите в Русенския университет
На този етап няма основание да се намаляват таксите в Русенския университет Видео: Русе Медиа

"Онлайн обучението излиза всъщност доста по-скъпо на университетите, тъй като се налага да закупуват техника и мощни сървъри, за да поддържат връзката „лице в лице“ между преподаватели и студенти"

Това коментира ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев. Тъй като ВУЗ-ът е имал проблеми, се е наложило да се инвестират още 100 000 лв. за нова техника. Според проф. Белоев Русенският университет се стреми да осигурява качествен учебен процес дори и дистанционно, така че няма основание да се намаляват таксите.

"В България няма практика, подобно на някои ВУЗ-ове в чужбина, да компенсират студентите за онлайн обучението. На много места в Европа заради притесненията, че следването не е пълноценно, студенти поискаха намаляване на таксите, но ВУЗ-овете предпочетоха да намалят броя на кредитите по специалностите, с които се завършва годината, вместо да връщат пари.

Русенският университет стартира своя летен семестър онлайн, с нагласата и готовността за преминаване към традиционна форма на обучение. Възможно е да се премине към различни смесени форми, за да се осигури безопасна среда за студенти и преподаватели", каза още проф. Белоев.

В същото време университетът в Русе успешно работи по първия проект с ученици от 11 и 12 клас на Английската гимназия, с който на практика осъществява колежанско обучение. Учениците са разделени в два модула – информационни технологии и предприемачество. Ако ВУЗ-ът бъде одобрен като изследователски университет, той ще може да сключи подобни договори с общо четири училища за съвместен обучителен процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари