Проф. Танев: Всеки, който е влизал в управлението с ГЕРБ, е изгарял след това

0
Сред политиците има много, които искат здрав ред, това ме плаши
Сред политиците има много, които искат здрав ред, това ме плаши Снимка: БГНЕС

"Като че ли сред политиците има много, които искат здрав ред, това ме плаши".

Този коментар направи пред БНР политологът проф. Тодор Танев, преподавател в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Като бивш министър във второто правителство на Бойко Борисов, той заяви, че е правилна констатацията, че в годините назад всеки, който е влизал в управлението с ГЕРБ, е изгарял след това:

"Борисов има изключителен нюх към възможностите, които дава отделната ситуация, за това да разтапя всичко и да го използва колкото може повече".

Политологът подчерта, че партията на Слави Трифонов не "играе" в полза на завръщането във властта на ГЕРБ и ВМРО и добави, че ДПС за пореден път са в силна позиция.

В предаването "Преди всички" проф. Тодор Танев представи новото издание на книгата, чийто автор на предговора и превода е - "Айхман в Йерусалим". Репортажът за баналността на злото", определяна като една от най-важните и влиятелни книги на XX век.

Оригинално предадено като поредица от статии за „Ню Йоркър“, отразяването на сензационния процес срещу нацисткия функционер Адолф Айхман се превръща в епично платно, на което Хана Аренд, създала най-добрата научна теория за тоталитаризма, рисува смайващата историческа картина на Холокоста, на жертвите и на техните палачи. Както и на безпрецедентната възможност оцелелите от нацисткия терор да изправят на съд едно от основните действащи лица в нацистката машина за масови убийства и да поискат възмездие.

Отвличането на Айхман, укриващ се в Аржентина, от израелските тайни служби в началото на 1960 г. и изправянето му пред съда в Йерусалим разбунва целия свят и отваря отново тъкмо започналите да зарастват рани от Втората световна война. Процесът срещу него, завършил с очакваната смъртна присъда, продължава месеци наред, които Аренд отразява с внимание към юридическите детайли, допълвайки ги с пространен биографичен разказ за живота на Айхман и за ролята му в организирането на транспорта към лагерите на смъртта.

Интервюто на Ирина Недева с проф. Тодор Танев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари