Проф. Радка Аргирова: Четвъртата доза COVID ваксина вдига имунитета за четири седмици

1
Около 1/3 до половината хора в градския транспорт носят маски
Около 1/3 до половината хора в градския транспорт носят маски Снимка: bTV

Около 1/3 до половината хора в градския транспорт носят маски

В магазини и молове обаче не забелязвам такова нещо и това малко ме притеснява. Маски се носят в концертни зали и това в голяма степен е добре. Носенето на маски е нищо в сравнение с това да се разболееш от ковид. Това заяви проф. Радка Аргирова в студиото на bTV.

По думите ѝ в момента епидемичната обстановка е благоприятна, но въпреки това наблюдението продължава и не бива да се мисли, че пандемията е свършила.

“В момента шества един субвариант на “Омикрон”. Той е толкова заразен, толкова и другите. Всеки вариант има различаващ се антиген от “Алфа” варианта и с това се обяснява недостатъчното действие на ваксината”, обясни тя.

Според нея следва да има ваксина, съобразена с “Омикрон”.

“Четвъртата доза вдига имунитета за четири седмици, но след това той пада. Такава доза е препоръчителна за хора над 75-годишна възраст”, обясни Аргирова.

По думите ѝ е важно да се разбере кой вариант на коронавируса доминира в България.

“Предстои в България да влязат две или три нови лекарства против коронавирус с профилактично действие. Това означава, че ако имаш ковид и до 72 часа вземеш лекарството, веднага всичко се прекъсва и изчезва. Трябва обаче с PCR да се докаже тази инфекция. Ние убеждаваме органите, че не трябва да се премахва PCR-а”, съобщи тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари