Проф. Пенка Петрова: Към сряда ще имаме по 15 хиляди заразени на ден

2
Директорът на Института по микробиология към БАН прогнозира, че може да се появи още по-заразен, но по-лек вариант
Директорът на Института по микробиология към БАН прогнозира, че може да се появи още по-заразен, но по-лек вариант Снимка: БГНЕС

"Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна и нямаме повод за оптимизъм. Смятам, че следващата седмица ще достигнем пика - може би към вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени на ден, след което ще започне спад".

Това каза пред БНР  проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Тя посочи, че научните данни показват, че около 2 пъти по-малко е смъртоносен Омикрон от Делта варианта, но смъртността в България не е по-малка и подчерта, че това се дължи на по-ниското ниво на ваксинация:

"В момента ние сме на ниво на смъртност, равно на това на Великобритания, а тя е 68 млн. души. разликата се дължи преди всичко на ваксинирането. Ако нашето население беше достигнало нивото на английското, щяхме и ние да разхлабваме мерките".

България достигна до 33 хиляди почнали от Covid-19, а една 120-милионна Япония има 18 хил. починали:

"За съжаление страната ни достигна първите места в света по брой починали на глава от населението".

По думите на проф. Петрова Омикрон може да се окаже последният вариант на пандемията, но прогнозира, че може да се появи още по-заразен, но по-лек вариант. Тя цитира учени, според които Омикрон може да се определи като естествена ваксина.

"РНК ваксините са скок в технологиите. Според статистика на Американския институт за здравна статистика в Сиатъл население, което е имунизирано с две дози от ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна", е защитено 73% от тежко прекарване на болестта и 44 до 48% от заразяване. Бустерната доза защитава отново 97% от Омикрон варианта на Covid-19", обясни проф. Пенка Петрова.

Професорът по микробиология изказа очакване, че в България ще бъде внесена и протеиновата ваксина на "Новавакс", която е по класическа технология, и изказа предположение, че скептиците не би трябвало да имат против да се имунизират с нея.

В първите дни след заразяването вирусът може да не бъде открит с бърз антигенен тест, но с PCR няма как да не бъде уловен, категорична беше тя.

Интервюто на Явор Стаматов с проф. Пенка Петрова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    хахахах
    Епидемиологията е точна наука, може всичко да се изчисли прецизно предварително! На който няма 8ми клас му е странно това със сигурност!
  • -1
    2
    Димитър
    По толкова ли ви казаха, че трябва да бъдат?
  • -2
    1
    darkaveng
    Значи, леля Вангелия ряпа да яде! А, може пък Витанов нещо да стъкми, по-така! Де гиди "медици & математици" непоръбени!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари