Проф. Каприев: Българинът по правило е подозрителен!

0
Защо толкова много българи не искат да се ваксинират
Защо толкова много българи не искат да се ваксинират

Защо толкова много българи не искат да се ваксинират

Проучване показа, че цели 43% от българите не биха се ваксинирали. На какво се дължи техният скептицизъм? "Не смятам, че в случая става дума за някакво невежо вярване в конспиративни теории", казва в интервю за Дойче Веле проф. Георги Каприев.

ДВ: Според последното проучване на “Тренд” цели 43% от българите не биха се ваксинирали. Ако тези стойности се задържат, целият процес по имунизиране може да бъде компрометиран. На какво според Вас се дължи този скептицизъм?

Георги Каприев: Според мен 43% не са чак толкова много. Според нашите математици, ако 60% от населението се ваксинират и ако прибавим към тях броя на вече преминалите болестта, това ще е достатъчно. Но какво движи тези 43%? Обратно на масовите мнения, аз не смятам, че става дума за някакво суеверно, лекомислено или невежо вярване в конспиративни теории. Такива хора има, но техният дял е малък. Основните мотиви са няколко. Единият е, че тези, които прокламират ваксините - правителството, Европейският съюз - понякога сами се държат малко като конспиратори. Като организация, която е силно заинтересована от това ваксиниране по причини, които са отвъд медицинските. Имам предвид твърде рано започналите намеци, че който не се ваксинира, няма да може да излиза в чужбина, няма да може да се качи на самолет, ще трябва да си стои вкъщи и да рони сълзи. Подобен натиск, граничещ със заплахи, довежда до естествената реакция на отхвърлянето. Има и една втора група, която казва: “Ваксина не се прави за една година. Не са минали всички изпитания”. Това обикновено не са антиваксъри. Тази група се осланя на третата причина - не всички на този свят са убедени, че тази пандемия е действително такава. При едно сравнение в исторически план се пораждат съмнения.

ДВ: Ваксините обаче си остават единственият начин да се приключи с тази ситуация, която се отразява тежко както на икономиката, така и на психиката на хората. Какъв би бил ефективният подход, за да бъдат убедени хората в тяхната полза и да изберат да се ваксинират?

Георги Каприев: Ефективният подход е едно много стабилно и добре обосновано обясняване и сравняване на това какво би станало при ваксиниране и какво при отказ. Но не се обяснява адекватно.

ДВ: В България вярването в конспиративни теории е всъщност широко разпространено - според едно предишно проучване около 20% вярват, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Колко опасна е тази значителна група сред българите, която е склонна да залита по манипулативни и псевдонаучни теории?

Георги Каприев: Това е симптом за нещо много по-опасно от конкретния казус, който обсъждаме. Невежеството в нашето общество расте стимулирано - чрез бюджетите за образование, чрез качеството на образованието, чрез това, че простащината и невежеството се препоръчват като модел за успех.

Факт е, че в България корупцията не е просто корупция - тук става дума за формиране на мрежи със съответните им етажи, от които се изсмукват ресурсите. Всичко това със сигурност довежда до подобни конспиративни мисления. Сред моя кръг няма такива хора, движа се сред сравнително образовани хора. Но има една група, добре информирани хора между другото, които успяват да прокарат някаква връзка между нещата, които стават по света, и цензурирането на алтернативните мнения. Това им дава повод да мислят за конспирация. А другото е просто невежество.

ДВ: Какъв би бил ефективният подход към подобни теории от страна на медиите например - игнориране или по-скоро директна конфронтация?

Георги Каприев: Ако говорим за българските медии, те отдавна са изгубили качеството си да вършат това, което се изисква от тях. В българските медии много отдавна отсъства анализът, отсъстват и коментаторите, които могат да обобщят. А фактът, че се затваря устата на някакви хора чрез публичното им демонизиране или недопускането им до ефир, води до подобни реакции. Българинът като част от онази система, която сама наричаше себе си “социалистически лагер”, е по правило подозрителен. Подозрителен към ръководителите на обществото и към структурите, които се налагат повече или по-малко силово. В момента имаме подобна ситуация и това води до такива естествени ситуации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари