Проф. Иван Илчев: Няма съсед на Русия, който да не е бил нападнат от нея

1
Няма причина да има Трета световна война, но може да има тлеещи конфликти, смята историкът
Няма причина да има Трета световна война, но може да има тлеещи конфликти, смята историкът Видео: Факти

Няма причина да има Трета световна война, но може да има тлеещи конфликти, смята историкът

"Не виждам защо толкова много се учудваме. След Октомврийската революция досега, мисля, че Русия няма съсед, когото да не е нападала".

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Иван Илчев, историк и бивш ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Коментарът му, разбира се, бе по повод престъпната военна агресия на Русия в Украйна.

"Първо говорим за Полско-съветската война, веднага след революцията, която после е вменена като вина на Троцки. След това Армения и Грузия, които "викат на помощ руската армия" - тя навлиза и смъква правителствата. След това смъква и правителството в Азербайджан. През 1925 година съветски войски влизат в Монголия, пак под предлог, че ще помагат на местното население. След това е Съветско-финландската война от 30-те, началото на 40-те години на миналия век. После по време на Втората световна война съветски войски влизат в Иран и окупират цялата северна част нас страната. В края на 40-те години принуждават чешкия президент да се самоубие. През 1956 година е Унгария, 1968 е Чехия, след това е Афганистан. Така че, пак ще го кажа, на практика няма държава, с която да е граничил Съветският съюз, Съветска Русия и в един определен момент да не ги е нападала", разказа историкът, а след това направи друга историческа препратка - конкретно към Втората световна война:

"В самата Русия има доста мощно течение сред историците, които твърдят, че всъщност Съветският съюз е готвел нападение срещу Германия, но те просто са успели да ги изпреварят със съвсем малко".

Лили Маринкова спомена за страдалческата роля, която е отредена на СССР, респективно Русия заради множеството жертви във ВСВ, а проф. Илчев коментира тази вметка така:

"Страдалческата роля в не малка степен е резултат от политиката на Сталин. Не само на Хитлер, когото не оправдавам ни най-малко. Голяма част от проблемите, с които се сблъскват, са проблеми, родени по времето на управлението на Сталин".

"Историята на конфликта между Украйна и Русия е много стара. 1948 година в Съветския съюз празнуват изключително тържествено 300 годишнината от доброволното присъединяване на Украйна към Русия през 1648 година и забравят въобще, че само година и половина след това присъединяване Украйна се отказва от подписа и започва, заедно с Полша, да воюва срещу Русия", даде добър пример историкът.

Той спомена и големият отпечатък на Голодомор върху украинския народ.

"Струва ми се, че Путин тръгна с грешни презумпции във войната. Той смяташе, че много лесно ще се справи с Украйна, че в Украйна ще посрещнат братята руси като освободители. Тези неща, както виждаме, не се случват", отбеляза проф. Иван Илчев.

"Трудно ми е да кажа какво ще се случи, защото поне от едната страна - от руската, имаме човек, който е трудно предсказуем. Той не действа от гледна точка на правилата в международния живот, той не действа логично. Зеленски може да има всякакви недостатъци и минуси, но той в общи линии се движи в канавата на общоприетото в последните години в международните отношения", коментира професорът за евентуалния изход от настоящата тежка ситуация в Украйна.

След това той даде своя коментар и за евентуалната роля на руските олигарси по отношение на военната инвазия на Путин в Украйна:

"Олигарсите действително са хора, които нямат полза от подобен конфликт. Те имат полза от управник, който ще продължава да им дава това, което са свикнали да получават. Очакването в света е, че те са силата, която може евентуално да свали или да ограничи Путин. Аз бях горд с хората в Русия, които протестираха, въпреки че знаеха какви ще бъдат последиците лично за тях и за близките им."

За смяната на вече бившия министър на отбраната Стефан Янев и конкретно за твърденията, че освобождаването му дестабилизира правителството, проф. Илчев каза:

"Аз не смятам, че дестабилизира правителството и в тази обстановка. Поуката от смяната на министъра е, че политиците много точно трябва да си мерят думите. Защото думите, особено в нашата медийна среда, се обръщат в оръжие. И това оръжие понякога е насочено против изреклите тези думи".

"За повечето хора дали ще загинат от бомба, хвърлена върху точков обект, или бомба, хвърлена върху жилищен квартал, е все едно. За тях това е война", опонира професорът на придържането на Стефан Янев към реториката на диктатора Путин, че случващото се в Украйна е "военна операция".

Историкът разкритикува също публичното поведение на премиера Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев.

"Няма причина да има Трета световна война, но може да има тлеещи конфликти много близо до нас и те неизбежно ще ни повлияят", заключи проф. Илчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    darkaveng
    Боже, и тоз "професор", и чудо! Прибирай си вересиите, Боже, че много станаха!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари