Проф. Ивайло Дичев: Борисов е уплашен и объркан

2
Колкото повече се изчаква, толкова повече ще пада рейтингът на ГЕРБ
Колкото повече се изчаква, толкова повече ще пада рейтингът на ГЕРБ Снимка: БГНЕС

Колкото повече се изчаква, толкова повече ще пада рейтингът на ГЕРБ

Това, което се случи и се видя – в Президентството, на брега на „Росенец“, полицейското насилие над протестиращи момчета, възможността медии да опозорят всекиго. Призракът на комунизма отново се е надвесил над България. И реакцията е спонтанна, на диалогическо ниво.“

Така коментира случващото се през последните дни у нас културологът проф. Ивайло Дичев пред Радио София. И допълни:

Очевидно това е протест на ново поколение, което не е израснало със страха от онова време. Говори се за някакъв сценарий... Това не е обмислено събитие, няма замисъл. Това е взрив на недоволство и паническа реакция на властта, която се опитва да минимизира щетите.

По думите на проф. Дичев по цял свят се забелязва радикализиране на гражданите. И може би причините трябва да се търсят в социалното неравенството. Или новите медии, които позволяват мигновената циркулация на информация.

Всички говорят за правителството Пеевски-Борисов, с дясна ръка - главният прокурор. Имам чувството, че господин премиерът е уплашен и объркан. Колкото повече се изчаква, толкова повече ще пада рейтингът на ГЕРБ. В негов интерес е бързо да се дистанцира от действията на главния прокурор.

Това е демокрацията. Периодически тя произвежда кризи, които да легитимират новата власт. Управлението изгуби доверието на гражданите, то трябва да се прелегитимира.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари