Проф. Георги Рачев: Идва страшна жега, досега беше само загрявка

1
От днес започва горещият период в България. Досега беше загрявката
От днес започва горещият период в България. Досега беше загрявката

От днес започва горещият период в България. Досега беше загрявката

Бяхме в периферията на този гребен на топлина, който обхвана Западна Европа и където се случиха доста рекорди. Това заяви проф. Георги Рачев в интервю за "24 часа".

Във вторник в Лондон температурата за първи път в историята на Великобритания достигна 40 градуса. Това е с градус и половина повече от предишния рекорд, който беше на 25 юли 2019 г. в Кеймбридж - 38,7 градуса. Това е третата, а за някои страни и четвъртата сериозна топлинна вълна, която залива Западна Европа още от края на май. Тези вълни са доста продължителни и заради тях повече от 1000 души загубиха живота си не навреме, казва синоптикът.

От топлина много рядко се умира, но особено възрастните хора са много чувствителни, имат хронични заболявания, които топлината отключва и засилва.

Искам да припомня на любознателните читатели, че заради две много продължителни топли вълни през 2003 г. в Западна Европа преждевременно намериха смъртта си 70 000 души - главно французи, германци, но също така и хора от Белгия, Нидерландия и Люксембург. Тогава в домовете за възрастни хора все още нямаше климатици.

Оттогава такива стряскащи числа на смъртните случаи няма. Сега нещата се повтарят, но вълните са сравнително по-кратки и вече има превенция, за да не може в тези домове за възрастни да става нетърпимо горещо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари