Проф. Георги Генов: Заповедта за арест на Путин е неизпълнима, в Русия са се изсмели!

2
Заповедта има по-скоро политически и пропаганден ефект, отколкото някакво политическо значение, каза още специалистът по международни отношения
Заповедта има по-скоро политически и пропаганден ефект, отколкото някакво политическо значение, каза още специалистът по международни отношения Снимка: УНСС

Заповедта има по-скоро политически и пропаганден ефект, отколкото някакво политическо значение, каза още специалистът по международни отношения

Това е неизпълнима заповед, тя има политически, пропаганден ефект, в Русия са се изсмели. Това коментара проф. Георги Генов, ръководител на Катедра "Международни отношения" в УНСС, по повод заповедта за арест на Путин, предаде агенция "Фокус".

"Този въпрос се пренася в публичното пространство от известно време. Закани се отправяха от различни посоки и това не е изненада. Изненадата е, че се издава заповед за арест на държавен глава на страна членка на Съвета за сигурност на ООН, което не се е случвало. Прецеденти, разбира се има, на въпросът е, че това е неизпълнима заповед и тя има по-скоро политически и пропаганден ефект, отколкото някакво политическо значение", каза той.

"Смятам, че политически последствия няма да има, но напрежението се повишава. Вероятно това е една от целите, ако е резултат на общи действия, а не е акция на престараване", допълни проф. Генов.

От думите му става ясно, че правомощията на съда, издал заповедта за арест на Путин следват от членството в определени организации, България също е член, но не обвързва останалите около 160 държани в света. Дали тази заповед ще се използва, или не, е въпрос на добро желание.

"Посещението на държавен глава в една държава е резултат от двустранно споразумение, продължителни разговори, уточнявания и дневен ред. Надали ще поканите някого, когото искате да арестувате. И надали някой ще отиде някъде, където искат да го арестуват", каза още проф. Генов.

Според него, тази заповед няма да спре Путин да ходи в Индия, Китай, Аржентина или Бразилия.

На въпроса как би реагирала Русия на тази заповед, той каза: "Предполагам, че първо малко са се посмели, второ малко са се ядосали и трето са махнали с ръка и са продължили да си гледат работата".

"От тази гледна точка задържането на държавен глава на ядрена сила е извън сферата на правото и политиката", заключи специалистът по международни отношения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    до 9
    Само за сведение международно-признатите държави са 195, а от тях членове на ООН са 193. Не знам, кое число си искал да посочиш. А членовете на МНС са 123, а не 112. Но както на няколко пъти беше посочено, баш „Папата“ на евро-атлантизма, радетелят за световна демокрация (под тяхно подчинение), арбитърът на всички международни конфликти (и организатор на повечето от тях) — САЩ не е член на МНС и даже си имат закон за защита на американските военнослужещи, който предвижда санкции, към всяка държава членка на МНС в случай на производство срещу военнослужещи и други правителствени лица и даже обосновава военно нахлуване в Хага в нужда. А сега ми кажи, кой е по-нагъл!
  • 5
    12
    до смеещия се
    Милошевич нямаше куфарче с червено копче...и не можеш сравнява държавичка с половин континент държава.
  • 0
    11
    Последен се смее ...
    И Милошевич се е смял, когато е видял заповедта за неговия арест. Едва ли после в Хага му е било толкова смешно. И затова ли от смях си е умрял в килията на МНС в Хага?
  • 3
    10
    Да попитам
    Израел за изтребването на палестинците и САЩ за близо милионните жертви в Ирак, Либия, Югославия кога?!?
  • -1
    9
    до антиинформатора пишещ под №...
    Само за сведение, като искаш да си информатор От 194 международно признати суверенни държави, 112 са признали Международния съд в Хага. Разбираш ли - 194. Т.е. повече от половината. Не повтаряй като папагал думите на един изкукуригал "учен". Числото 160 е плод на старческа деменция.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари