Проф. Генчо Начев: Здравеопазването е недофинансирано, парите изтичат не по предназначение

1
Според него повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация и убеждения
Според него повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация и убеждения Снимка: Ани Петрова / БНР

Ефективен ли е новият план на властта за справяне с пандемията от Ковид-19?

"Планът е съобразен с характеристиките на Омикрон, за който знаем, че е по-заразен, но пък заболяването протича по-леко. Затова не е важно колко са заболели на 100 хиляди, а колко са свободните легла, по-специално колко са свободните интензивни легла, защото това е частта в здравната система, която трябва да поеме тези пациенти. Тук се взема предвид и наличния персонал, защото леглата сами по себе си не могат да лекуват. Така че мисля, че е положителен", коментира изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

Според него повишаването на ваксинационния процес е въпрос на информация и убеждения.

"Тук даваме трибуна на хора, които са откровени антиваксъри, които споделят полуистини, непроверени неща, в някои случаи чисти лъжи в името на свободата на словото. Свобода на словото трябва да има, но тя не трябва да е в ущърб на обществото", подчерта той.

Гостът обърна внимание, че няма конкретни мерки срещу неспазването на правилата със съответни санкции.

"Не е въпросът ваксините да са задължителни, а да се убедят хората. Ще бъдат убедени с факти, които се изнасят от експерти и не се допускат хора, които не разбират от тази материя да говорят какви ли не неща. Трябва да има експертни групи", заяви проф. Начев.

Изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" разясни, че за да има ефект от "зеления сертификат" - трябва да има контрол.

"Финансирането на болниците е объркано. То трябва да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и обема на дейността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея заедно се покачват всички останали заплати. Покачиха се цените на електроенергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се използват в медицината. Пътеките стоят същите", каза проф. Начев.

Той добави, че три пъти са се качили разходите на болниците от 2004 година досега. По думите му здравеопазването е недофинасирано, защото парите изтичат не по предназначение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари