Проф. Ангелов: Половината ваксинирани срещу COVID-19 у нас са възрастни хора

1
Продължава полемиката между бившия и настоящия здравен министър относно броя на ваксинираните над 60 г.
Продължава полемиката между бившия и настоящия здравен министър относно броя на ваксинираните над 60 г. Видео: btv

Продължава полемиката между бившия и настоящия здравен министър относно броя на ваксинираните над 60 г.

Продължава спорът между бившия и настоящия здравен министър относно ваксинираните срещу COVID-19 възрастни хора у нас. В „Тази сутрин“ по bTV проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ заяви, че според Националния статистически институт, най-много хора са имунизирани във възрастовата група 70-79 г. – 19,97% с първа игла, 12,68% с втора игла.

Според статистиката обявена на 19 май от здравното министерство, управлявано от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, въпросната възрастова категория е на четвърто място по брой дози.

Пак според тази статистика лицата над 60 г., които са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 са 17,5%, а със завършен курс на имунизация са 10,5% от всички лица на възраст над 60 г. в страната.

Проф. Ангелов не се съгласи с изнесените данни и коментира, че ако се съберат числата на групите 60-69, 70-79 и над 80 г., ще се види, че у нас най-много са ваксинираните възрастни хора.

Те са над 50%, половината ваксинирани за възрастни хора. Нашият фокус до момента е бил именно в тази възрастова група. Структурата на възрастните хора в нашата държава, сравнена с възрастните хора в други държави, е съвсем различна, а именно – нашите възрастни хора са активни, голяма част от тях са на работа, те са лекари, учители, мед. сестри. Така че, ние тези хора сме ги обхванали“, обоснова се проф. Ангелов.

Бившият здравен министър заяви, че от момента, в който личните лекари са имали готовност, са започнали да ваксинират. „Личните лекари получават изключително голямо количество ваксини. Започнахме да ги делим по равно, паралелно с една добра комуникация с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари“, посочи проф. Ангелов.

Относно работата на Националния оперативен щаб, той посочи, че е бил съставен от изключителни професионалисти. Оспори твърдението на настоящия служебен здравен министър, че е бил орган, който е бил създаден да съобщава лошите новини.

Дайте ми един пример, в който аз съм бил министър и не съм съобщавал аз новините – добри или лоши. Имало ли е момент, в който съм се крил зад НОЩ? Това не е така“, каза той.

Според него развитието на пандемията у нас зависи от начина на управление на здравното министерство. Проф. Ангелов беше категоричен, че не се страхува от ревизия в здравното министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари