Проф. Алексей Савов: Ракът е генетично заболяване

1
Ако някой е носител на такива гени, не означава, че ще развие рак, поясни експертът
Ако някой е носител на такива гени, не означава, че ще развие рак, поясни експертът Видео: NOVA

Ако някой носи подобни гени, да увеличи профилактиката си, препоръча проф. Савов

Ракът е генетично заболяване. Всяка една клетка на един жив организъм има заложена генетична програма. Тя казва какво да прави една клетка, как да си взаимодейства с другите. Равновесието на живота е клетките да изпълняват правилно заложената програма. Ако нещо в тази програма се промени, било на ДНК, било на РНК, това означава, че начинът, по който клетките комуникират в организма ще бъде променен и нещо ще се случи в тях”. Това заяви в предаването „Пулс” по NOVA NEWS Проф. Алексей Савов от Националната генетична лаборатория.

Той обясни, че при такива промени в един случай, клетките ще загинат. „В други – ще започнат да се развиват по неприемлив начин, водейки до наличието на неопластични процеси. Всяко едно онкологично заболяване е нещо, което се е случило на генетично ниво”, категоричен е той.

Има десетки гени, които участват при регулацията на клетките и при които е доказано е, че при генетични варианти са предразположени към развитие на неопластичен процес. Ако изследваме и открием такива мутации, бихме могли горе-долу да се насочим към конкретните рискове. Ако един ген с генетичен дефект към 70% от случаите предразполага към развитие на белодробен карцином. Други са гените, които предразполагат към рак на яйчници, на гърда, на простата. Трети предразполагат към развитие на рак на кожата. Те донякъде се преплитат. Ако вземем предвид фамилната анамнеза, може да предупредим и да насочим пациента да прави профилактика в едно или в друго направление”, обясни проф. Савов.

В някои случаи мутациите на конкретния ген могат да влязат в групата на това, че даден карценом е по-агресивен или по-малко агресивен, обясни той възможностите за прогнозиране. Терапията е по-добър живот за пациентите с проблеми, препоръча генетикът.

При наследствените карциноми, ако човек знае, че носи подобни гени, той трябва да промени интензитета на профилактика. Ако някой е носител на такива гени, не означава, че ще развие рак, категоричен е проф. Савов.

Бъдете здрави и внимателни. В нашите ръце е да избягаме от редица проблеми и да бъдем по-дълго с хората, които обичаме”, пожела на зрителите проф. Алексей Савов от Националната генетична лаборатория.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари