Продават напълно работеща гилотина за 60 000 евро

0
Продават напълно работеща гилотина за 60 000 евро
Снимка: svejo.net

Гилотина от 19-ти век в отлично състояние ще бъде предложена на търг във Франция и се очаква за нея да бъдат платени до 60 000 евро (82 000 долара).

Гилотината от дърво, желязо, стомана и месинг, станала синоним на Френската революция от 1789 г., била използвана за обезглавяване на хора през втората половина на 19-ти век. Тя ще бъде предложена на търг в четвъртък в северния град Нант и аукционерът Франсоа-Ксавие Дюфло заяви, че се очаква за нея да бъдат платени между 50 000 и 60 000 евро.

"Рядко се случва подобни предмети да бъдат предлагани на търг, така че е много трудно да се определи цена, но взехме предвид редкостта й. Би било хубаво, ако тя остане в историческа обстановка вместо да бъде изложена в замък или в публична колекция", каза още аукционерът.

Дюфло заяви, че гилотината била използвана от армията, но не разкри повече подробности. Тя била частна собственост от един век и настоящият собственик я получил от дядо си, който я купил в началото на 20-ти век.

Върху острието на гилотината е изписано "Въоръжените сили на Републиката", революционните сили, създадени да защитават Франция от съседите й след Френската революция от 1789 г.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари