Продават лекарски дипломи за 5 бона в интернет

0
Според Наказателния кодекс авторите на подобни обяви са заплашени с 8 години затвор, но това явно не ги плаши
Според Наказателния кодекс авторите на подобни обяви са заплашени с 8 години затвор, но това явно не ги плаши

Продавачи на дипломи за висше и средно образование в нета изправиха на нокти просветното министерство, пише Ретро.

Младо момиче разпространява съобщение за незаконната услуга във „Фейсбук” от месеци и никой не я закача. Ани Младенова публикува в различни групи в социалната мрежа реклама на дейността си, като доставката е експресна - само за седем дни вместо за 4 години.

В случай че искате да станете фризьор, гримьор, юрист и дори лекар, младата предприемачка ще ви помогне срещу съответната сума, разбира се.

В профила са публикувани и снимки на момиче, за което се предполага, че продава самите дипломи. Според запознати профилът е фалшив, а зад него стои добре изградена мрежа за продажба на дипломи менте, пише Ретро.

Под публикацията с фалшивите дипломи не липсват и коментари на възмутени потребители. Хората се шегуват, че се надяват да не попаднат на лекар с купена по този начин диплома.

Интересното в случая е, че въпреки множеството сигнали до компетентните органи въпросната обява периодично се появява във „Фейсбук”, което значи, че полицията не се намесва в незаконната дейност. В съобщението си Ани пише, че предлага „дипломи за завършено основно, средно, средно специално и висше (бакалавърска и магистърска степен) образование”.

Тя уточнява, че специалността е по избор на клиента, както и успехът, който да се впише в дипломата. Друга важна хватка е регистрацията в Министерството на образованието и науката.

Проверка установи, че такива дипломи вървят между 800 и 5000 лв. Най-скъпи са магистърските тапии по най-желаните специалности – психология, журналистика, право, компютърни науки. По-евтино се търгуват някои филологии и ботаника.

Според Наказателния кодекс авторите на подобни обяви са заплашени с 8 години затвор, но това явно не ги плаши. Под ударите на закона попадат и собствениците на различни фейсбук страници и групи.

Източник: Ретро.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари