Продаваме старите тенджери за 100 лева!

0
Това, което предвижда новият законопроект е даване на възможност на физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали
Това, което предвижда новият законопроект е даване на възможност на физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали

В рамките на не повече от 100 лв. на година може да получи всеки за предадените стари тигани и тенджери.

Това предвиждат промени в Закона за управлението на отпадъците, който днес беше приет от Министерски съвет, съобщава Канал 3.

Това, което предвижда новият законопроект е даване на възможност на физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали, съгласно препоръката на Комисията за защита на конкуренцията. Така в рамките на една година физическите лица могат да получат до 100 лв. заплащане за предаваните от тях отпадъци.

"Това е касово разплащане като се прилагат всички документи за проследяване на произхода на отпадъците", разясни министърът на околната среда и видите Ивелина Василева след заседанието на кабинета.

Не е позволено да бъдат предавани от физически лица релси, например, които са част от така наречената критична инфраструктура. Ако бъде установено такова предаване то ще се санкционира.  

"Трябва да има ясна отчетност за това кой какво предава и по този начин и чрез информационната система, която е в Изпълнителна агенция ”Околна среда” ще се проследява произходът на отпадъците", каза още Василева.

"Ние подкрепяме и предложенията за промени в НК за още по-строги изисквания, за криминализиране на тези нарушения. Това е изключително рисково – при подобни действия може да бъде заплашен животът и здравето на хората. Като критична инфраструктура се определят релси от железопътна инфраструктура, кабели от електроразпределението, елементи от пътната инфраструктура – мантинели по пътищата, шахти. Това не е позволено и ще бъдат прилагани най-строги санкции, включително и за операторите, които боравят с такава инфраструктура, те ще подлежат на отнемане на разрешителни", разясни екоминстърът.

Според новия Закон вандалските прояви, свързани с изгаряне и увреждане на контейнери също ще се санкционират.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари