"Продължаваме промяната” с радикална реформа – премахва главния прокурор

4
Административният координатор е достатъчен и оттам нататък да няма нито един прокурор със специален статут, обоснова се Кирил Петков
Административният координатор е достатъчен и оттам нататък да няма нито един прокурор със специален статут, обоснова се Кирил Петков Снимка: БГНЕС

“Продължаваме промяната” предлага радикална промяна в българската съдебна система – премахване на фигурата на главния прокурор

Това стана ясно от интервю на Кирил Петков за Euractiv.bg.

“Ние сме за липсата на главен прокурор, искаме да го премахнем, това е останка от миналото, искаме прокуратурата да има административен координатор и не ни трябва никакъв главен прокурор. Не разбираме защо трябва да имаме един човек, над който е само Господ. Административният координатор е достатъчен и оттам нататък да няма нито един прокурор със специален статут”, обясни Петков.

Целта ни е да изградим система, която няма да е покварена от един хитрец, заяви бившият служебен министър и добави, че и в “Правосъдие за всеки”, и в “Има такъв народ” има “идеи по тази тема”. Той потвърди, че подготвят промени в Конституцията, без които подобна радикална промяна е невъзможно да се случи.

КПКОНПИ се превръща в Антикорупционна агенция

Наред с това ПП предлага трансформация на сегашната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в по-голяма структура – Антикорупционна агенция. Тя трябва да прави разследвания, да централизира информацията за корупция и да действа в координация с МВР и ДАНС.

От ПП предвиждат тази реформирана структура да има звена във всяко министерство и това да са настоящите одитни агенции. “В сегашния си вид те не вършат работа – видях го като министър, идват, отчитат се на три месеца и си получават бонусите. Не може да се разчита на тях, за да хванат мащабна корупция”, обясни той. Така както одитните комитети в банките рапортуват на акционерите, а не на изпълнителния директор, по същия начин трябва да заработят новите звена.

За управлението на КПКОНПИ от политическата формация предвиждат конкурс. Сега нейният председател се избира от парламента. Кирил Петков даде за пример подобна агенция, която работи в Руанда и уличила в корупция трима министри и бивш премиер, където за служители са били подбирани работещи в чужбина руандци. България е малка държава и за да не са силни връзките между братовчеди и приятели, трябва да има безкомпромисен начин за вземане на решенията, обясни той.

Преди четири години БСП внесе законопроект, който предвиждаше КПКОНПИ да бъде антикорупционна агенция с разследващи функции, но ГЕРБ и ДПС категорично отхвърлиха тази възможност.

Със Скопие трябва да се говори и за бизнес

Продължаваме промяната” е за повече прагматичност и интензификация на диалога със Северна Македония, за която София е наложила сега вето за преговорите за членство в ЕС. От ПП предлагат работни групи, които да заседават редовно, с участие на предприемачи, учени, културни дейци, а не само историци – “да влезем в реални преговори, които досега не са се случвали”. Според Кирил Петков този процес трябва да се управлява от човек като Даниел Лорер, “венчър капиталист, който говори 6 езика и цял живот преговаря”.

Петков обясни, че ще изискат няколко неща от Скопие като защита на правата на българските граждани и на българските малцинства – “но не през промяна на Конституцията, защото ще стане сложно”.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари