Приятели на загиналия в Рила турист: Не сме изоставили Радослав

0
Част от групата е слязла поради различни заболявания и измръзвания на членове от нея
Част от групата е слязла поради различни заболявания и измръзвания на членове от нея

"Не сме изоставили нашия приятел".

Това твърдят в писмо до медиите близки на загиналия в Рила турист, пише News.bg.

Припомняме, че според съобщенията в края на октомври почина мъж на 54 години, който според първоначалната информация е получил инфаркт.

До починалия достигна екип от 7 спасители от Дупница.

Групата, с която той се е изкачвал, е тръгнала по обратния път заради студеното време, без да дочака спасителите и да се включи в пренасянето на тялото.

Теренът е изключително тежък и това забави работата на спасителната група.

Приятели на мъжа обаче поискаха право на отговор, за да бъде чута и тяхната гледна точка за събитията.

Те изпратиха и свидетелския разказ на Стефка Георгиева, сестра на загиналия Радослав.

По думите на жената, денят е бил прекрасен и са тръгнали в група от 9 туристи от ЦПШ - Мальовица. С напредването по маршрута излиза вятър, с поривите до 80 км/ч. По план трябвало да слязат преди смрачаване. Достигат в. Мальовица, оттам тръгват към Додов връх, обядват и продължават по маршрута, поемат над Урдини езера, след което започва полегато качване на в. Дамга.

Около 13:30 часа, точно 2-3 пилона преди самия връх Радослав внезапно пада и умира на място, без да е имал оплаквания преди това.

Водачът успява да се свърже първо с дежурния екип на ПСС, а после и с телефон 112, откъдето получават инструкции, но не успяват да направят нищо за мъжа.

Около час след смъртта, около 14:40 часа от ПСС съобщават, че екип от отряд "Дупница" тръгват към мястото и поиска отново точни координати, както и информация за числеността на групата. Повече от 4 часа след подаването на сигнала и уверение, че ПСС идват към върха не пристига никой.

Когато наближили спасителите, чули телефонен разговор на един от тях и думите "Те са го изоставили", което било възприето погрешно, убедена е Стефка. Това съобщение завладя медийното пространство още същата вечер, а форумите се изпълниха с обвинения. Приятелите ни съдействаха на спасителите през цялото време и наравно с тях са участвали в пренасянето на тленните останки, уточнява тя.

Наложило се е преди това част от групата да слезе поради различни заболявания и измръзвания на членове от нея.

Жената е убедена, че всичко необходимо е било направено и благодари за усилията на приятелите им, доброволците от ПСС и лекарите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари