Привилегиите на полицаите и мизерията, в която работят

0
По нормативната уредба по 400 лева на служител в МВР се полагат годишно и за облекло
По нормативната уредба по 400 лева на служител в МВР се полагат годишно и за облекло

Oсвен пари за храна, дрехи, транспорт и осигуровки, които получават по закон от държавата, полицаите ползват и много неформални привилегии, показа проверка на "168 часа" седмица след старта на протестите в МВР срещу премахването на надбавки и бонуси в системата.

Намерението за орязване на 20-те заплати, които получават при пенсиониране, на отпуските и на парите за прослужено време на служителите на МВР предизвика бурни дебати. Стигна се до незаконен протест и накрая правителството отстъпи и отмени всички замислени реформи в сектор "Сигурност".

На пръв поглед материалното положение на средностатистическия редови полицай не е розово. Той взема към 660 лв. основна заплата.

Към нея има 265 лв. добавка прослужено време 100-ина лева си докарва от извънреден труд и още 50-ина лева са други добавки.

Така в идеалния случай един полицай да речем с 30-годишен стаж трябва да издържа семейството и децата си чисто с около 1000 лева на месец. Едва ли обаче ако разчитаха само на тези средства, полицаите щяха да се задържат дълго в тази професия.

Истината е, че служителите на реда имат и редица други формални и неформални привилегии. Да започнем с тези социални придобивки, които официално им се гарантират от Закона за МВР (ЗМВР).

На първо място според разпоредбите на чл. 181 от ЗМВР на служителите на реда се полага държавна храна.

По информация от работещи в системата за редовите полицаи се изплащат ежемесечно порционни пари в размер на 120 лева или приблизително 4 лв. на ден. Тук е важно да се уточн че отделно от тези средства там, където е възможно, полицаите ползват и столове на преференциални цени.

По нормативната уредба по 400 лева на служител в МВР се полагат годишно и за облекло.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари